O țară și-a alertat deja cetățenii să aibă în vedere o listă mult mai mare de cumpărături. Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să-și pună la punct stocul de provizii pentru iarnă. Ce se întâmplă?
Guvernul de la Beijing a făcut un apel către populație pentru a face rezerve de hrană în momentul în care China încearcă să combată reapariția unor focare sporadice de COVID-19 care perturbă comunicările, arată AFP.
Mesajul nu precizează și motivul exact al acestui apel și nici dacă țara este amenințată de posibile stocuri lipsă de alimente în supermarket-uri. Ministerul Comerțului face de asemenea apel la diferite autorități locale pentru a facilita producția agricolă de aprovizionare pentru a monitoriza rezervele de carne și legume și pentru a menține stabile prețurile.
Amintim că în momentul apogeului crizei sanitare în China (începutul anului 2020) lanuțurile de aprovizionare au fost perturbate de intrarea în carantină a mai multor zone din țară și de blocarea multor axe rutiere. Regimul se teme de un nou val epidemiologic ce ar putea să apară în luna februarie a anului viitor, odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă.
Cel puțin șase milioane de persoane au intrat în lockdown în special în marele oraș Lanzhou, situat la 1.700 de km vest de Bejing. China este deja primul importator mondial de produse alimentare, situație care o face vulnerabilă la tensiuni diplomatice precum cele în derulare cu marii furnizori din Statele Unite ale Americii, Canada sau Australia.
Amintim că luna trecută prețurile la 28 de produse alimentare au crescut cu 16% în comparație cu luna anterioară, a relatat presa chineză, citând surse oficiale. Președintele Xi Jinping a făcut apel la cetățeni anul trecut să economisească hrană.
Gigantul imobiliar chinez Evergrande este din ce în ce mai aproape de colaps. Guvernul de la Beijing nu mai pare deloc dispus să salveze compania care însumează datorii de 5 trilioane de dolari, adică o treime din PIB-ul total al țării.
Economia Chinei se bazează masiv pe sectorul imobiliar care are o valoare totală estimată la 52 de trilioane de dolari, conform Business Insider. Evergrande a evitat recent limită falimentului, după ce a reușit să plătească în ultimul moment o dobândă în valoare de 83.5 milioane de dolari la o obligațiune externă.