O lună de miere care durează chiar o lună! Este „cadoul” pe care îl face statul cuplurilor care decid să își oficializeze relația. Aceasta este țara care oferă 30 de zile de concediu celor care se căsătoresc. Decizia surprinzătoare luată de autorități nu vizează, de fapt, încurajarea nunților.
În condițiile în care tinerii amână tot mai mult momentul în care spun marele „DA”, unii alegând chiar să trăiască cu partenerul sau partenera de viață fără să oficializeze relația, un stat a pus pe masă o ofertă inedită: 30 de zile de concediu pentru cei care se căsătoresc.
Trebuie precizat că numărul zilelor libere nu este același în întreaga țară, fiecare regiune având libertatea de a lua propriile decizii, începând din luna februarie a acestui an. La nivel național, în China se oferă trei zile de concediu pentru nuntă.
De acum, autoritățile din provinciile Gansu și Shanxi (renumită pentru producția de cărbune) au stabilit să le dea cuplurilor 30 de zile, în timp ce Shanghai oferă zece zile, iar Sichuan încă trei pe lângă cele stabilite deja de lege, potrivit People’s Daily Health.
Măsura nu a fost aplicată pentru a crește neapărat numărul nunților în aceste regiuni, ci pentru a crește natalitatea.
„Extinderea concediului de căsătorie este una dintre modalitățile eficiente de creștere a ratei fertilității”, a declarat Yang Haiyang, decanul Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare Socială al Universității de Finanțe și Economie de Sud-Vest.
Potrivit acestuia, extinderea perioadei pentru luna de miere s-a făcut doar în regiunile cu dezvoltare lentă, adăugând că măsura va trebui completată cu o serie de alte politici de sprijin pentru tinerele familii, inclusiv subvenții pentru locuințe și concediu de paternitate plătit.
În 2022, pentru întâia oară în ultimii 60 de ani, populația Chinei a scăzut, conform datelor oficiale. Experții susțin că este doar începutul unei perioade foarte lungi de declin al populației.
Tot anul trecut, țara asiatică a înregistrat și cea mai scăzută rată a natalității, de 6,77 nașteri la 1.000 de locuitori.
O schimbare la 180 de grade a realității pentru chinezi, care au fost obligați să respecte politica „un singur copil” între anii 1980 și 2015. Cuplurile erau amendate și își puteau pierde chiar locurile de muncă dacă aduceau pe lume al doilea copil. Din 2021, însă, statul a permis populației să aibă chiar și un al treilea copil.