Țara care nu are niciun candidat pentru alegerile prezidențiale. În câteva zile trebuie ales un nou președinte
O țară europeană este subiect de bârfă în întreaga lume. Nu are niciun candidat la alegerile prezidențiale, deși în câteva zile trebuie ales un nou șef de stat. În această țară, nimeni nu îndrăznește să aspire la postul de președinte. Ce urmează să se întâmple pe scena politică.
Niciun candidat în cursa pentru alegerile prezidențiale
Deși pare greu de crezut, aproape imposibil, o țară nordică din Europa va avea alegeri fără…candidați. Au mai rămas doar câteva zile până la alegerile prezidențiale din Estonia, însă niciun nume nu a fost propus în cursă! Dacă în alte țări, perioada de dinainte de desemnarea unui nou președinte al țării este prielnică pentru campanii și promisiuni electorale, în Estonia, realitatea este diferită.
Estonia numără orele până la numirea unui nou președinte al țării. Doar că niciun politician nu s-a înghesuit să candideze la alegerile prezidențiale din 2021. Unele voci susțin că desemnarea noului șef al statului este sarcina Parlamentului. Deci clasa politică are cea mai mare contribuție la numirea noului președinte al Estoniei.
Dacă locuitorii cu drept de vot din Estonia ar fi chemați la urne, tot actualul președinte ar avea cele mai mari șanse să câștige un nou mandat de cinci ani. Kersti Kaljulaid ar primi 37% din voturi, potrivit unui sondaj recent realizat de Kantar Emor.
Pe cine ar vota oamenii
Carismatica Kersti Kaljulaid este un lider pe placul locuitorilor acestei țări nordice. 51% dintre cei chestionați au plasat-o pe politiciană în top trei lideri pe care i-ar alege în funcția de conducere a Estoniei.
În fruntea statului de cinci ani de zile, Kaljulaid a declarat, în repetate rânduri, că și-ar dori încă un mandat de președinte. Cei 101 membri ai Parlamentului vor decide dacă acest lucru va fi posibil sau nu.
Mai pe scurt, candidații la președinție trebuie să fie sprijiniți de parlamentarii țării. Potrivit regulilor politice din Estonia, un partid poate numi un candidat, cu 21 de voturi. Pentru a putea trece de prima rundă de voturi, un candidat la alegerile prezidențiale trebuie să primească cel puțin 68 din cele 101 voturi (două treimi din majoritate).
Situația se poate complica
Dacă numărul de voturi nu este atins de niciunul dintre candidați, procedura este reluată a doua zi. Situația se poate complica, având în vedere că noi nume pot fi aruncate în cursa pentru prezidențiale.
Kersti Kaljulaid, fost membru al Curții de Conturi Europene, a devenit președinte al Estoniei în urmă cu cinci ani de zile. În timpul mandatului său, liderul a devenit extrem de popular în rândul alegătorilor, „ajutat” fiind de umorul, modestia și refuzul de a renunța la propriile valori.