Țara care iese complet din izolare. Ce anunț a făcut premierul pentru întreaga populație

de: Năstase Mirabela
08 05. 2020

Țări precum Norvegia și Danemarca au anunțat planuri pentru redeschiderea completă, în următoarele săptămâni, cu speranța că totul va putea reveni la normal în scurt timp.

Țara care iese complet din izolare. Ce anunț a făcut premierul pentru întreaga populație

Astfel, Norvegia a anunțat că începând de luni se redeschide întreg sistemul de învățământ, fiind una dintre primele țări europene care face acest pas. De asemenea, Danemarca permite redeschiderea magazinelor începând de luni, însă restaurantele, cafenelele și școlile primare se vor redeschide o săptămână mai târziu, notează Financial Times, potrivit Mediafax.

Atât în Norvegia, cât și în Danemarca, starea de urgență a fost declarată la data de 12 martie, atunci când școlile și granițele au fost închise.

„Aţi avut răbdare cu noi, acum e rândul nostru să dăm ceva la schimb. Din acest motiv prezentăm planul de redeschidere al Norvegiei, un plan care să ne întoarcă la viaţa normală”, a precizat Erna Solberg, premierul Norvegiei.

În Norvegia se deschid școlile de condus, sălile de bingo și de sport

De asemenea, din data de 1 iunie se redeschid școlile de condus, sălile de bingo și de sport, iar barurile și alte localuri care nu servesc mâncare se vor redeschide doar cu servire la masă. Se mai deschid și parcurile de distracții și bazinele de înot, precum și sălile de fitness. Peste două săptămâni, Norvegia permite adunări mai mari de până la 200 de persoane, de la 50, cât sunt permise în prezent.

„Guvernul a decis să prioritizeze copiii, apoi viaţa muncitorilor, iar la final alte activităţi”, a mai spus Soldberg.

Pe de altă parte, partidele politice din Danemarca au convenit ca restaurantele, cafenelele şi magazinele să fie redeschise de luni, iar  săptămână mai târziu se vor redeschide şcolile cu clasele 6-10, dar şi librăriile şi bisericile.

În schimb, barurile, centrele de fitness, teatrele şi sălile de cinema vor rămâne închise, iar Guvernul va anunţa pe data de 1 iunie și dacă străinii vor avea voie să intre în ţară din nou.