Țara care depășește SUA în preferințele românilor. Lumea are mai multă încredere într-un stat european

de: Anca Lupescu
27 01. 2022

Un sondaj relevă țara în care românii au cea mai mare încredere, iar surpriza este că Statele Unite ale Americii nu se află pe primul loc, așa cum era de așteptat. Românii își pun mai degrabă încrederea într-o țară europeană, dar și ăn instituții precum NATO și UE, conform unui sondaj recent.

Ce țară este în preferințele românilor, când vine vorba de încredere

Majoritatea românilor este de părere că România ar fi apărată de NATO în cazul unui război în Ucraina. Respondenții sondajului cred că prezența bazelor militare americane pe teritoriul țării noastre se justifică.

Sondajul realizat de INSCOP se numește „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” și arată că încrederea românilor în UE, NATO, dar și în țări precum Germania și SUA au crescut față de alți ani.

Iată în ce instituții și țări au încredere românii.

  • NATO – 60,6% (față de 47,1% în septembrie 2021)
  • UE – 55,9% (față de 42,5% în septembrie 2021)
  • Germania – 51,8% (față de 45,8% în septembrie 2021)
  • SUA – 50% (față de 40,3% în septembrie 2021)
  • Încrederea românilor în Rusia și China se situază sub 20

Cât despre liderii în care românii se încred, cei mai mulți și-au pus speranțele în președintele american.

  • Joe Biden: 34,4% (față de 25,9% în septembrie 2021)
  • Maia Sandu (președinta Republicii Moldova): 33,1% (față de 28,8% în septembrie 2021)
  • Emmanuel Macron: 24,8%
  • Vladimir Putin: 23,3% (față de 21% în septembrie 2021)
  • Victor Orban (premierul Ungariei): 19,3% (față de 16,4% în septembrie 2021).

Ce spun românii despre situația militară

„Peste trei pătrimi dintre români se opun unei ieșiri a României din NATO și sprijină existența unor baze militare americane pe teritoriul României, pe considerentul că ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe.

Riscurile de securitate determinate de perspetiva unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei au determinat o creștere a încrederii în NATO și Uniunea Europeană, comparativ cu situația de la finalul anului trecut.

De asemenea, încheierea crizei politice din România pare să fi contribuit la îmbunătățirea percepției asupra reperelor esențiale ale lumii euro-atlantice în condițiile în care certurile politice de la finalul anului trecut au afectat grav încrederea în toate reperele interne și externe care inspirau în mod obișnuit încredere”, afirmă Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group.