Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, multe țări și-au analizat mai bine potențialul militar, iar dorința lor de a-și mări securitatea granițelor a crescut considerabil. Astfel, duminică, o țară din Europa și-a exprimat dorința și obiectivele ca în doi ani să devină superputerea militară a continentului.
Anunțul surpriză a fost făcut duminică de către ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. Oficialul a tranmis că Polonia dorește să-și consolideze armata, construind astfel în următorii doi ani cea mai puternică armată terestră din Europa, potrivit Reuters.
Declarația neașteptată a fost făcută în cadrul unui eveniment de campanie în afara capitalei Varşovia, într-un context politic favorizant, astfel că, partidul de guvernământ din care face parte, Lege şi Justiţie, începe să promoveze și să-și atragă susținătorii înaintea alegerilor parlamentare programate la toamnă.
Așa se face că, ministrul Blaszczak, care ocupă, de asemenea, postul de viceprim-ministru în guvernul de dreapta, a declarat că una dintre condițiile care trebuie îndeplinite pentru atingerea acestor obiective militare mărețe este aceea de menţinere a partidului său la putere.
„Dacă alegătorii, dacă poporul, ne mai dau un mandat, atunci ne putem întâlni din nou aici, la Wolomin, peste doi ani şi vă pot arăta că armata poloneză va fi cea mai puternică armată terestră din Europa”, a afirmat Blaszczak, potrivit Agepres.
În acest moment, Polonia, care este stat membru NATO, furnizează Ucrainei tancuri, avioane de luptă şi cantităţi mari de alte tipuri de armamente, iar în același timp, depune eforturi pentru a-și consilida armata, alocând sume senificative de bani pentru apărare.
În prezent, țara dispune mai multe tancuri și obuziere decât Germania și va avea o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 ai Germaniei.
Spre deosebire de restul țărilor care au impus restricții privind importul cerealelor din Ucraina, Polonia a reaționat mult mai rapid în ajutorul fermierilor naționali și ai cetățenilor, oferindu-le un ajutor suplimentar față de cel oferit cu întârziere de către UE.
„Ceea ce UE ne oferă este oferit cu întârziere, este prea puţin, o picătură într-un ocean al nevoilor”, a transmis premierul polonez la o conferinţă de presă, făcând referire la anunțul Comisiei Europene cu privire la ajutorul de suplimentare cu 100 de milioane de euro față de cel precedent de 56 de milioane de euro, destinat agricultorilor din statele central şi est-europene, afectați de importurile de cereale ucrainene.