Țara ca volanul. Șerban Nicolae vrea rezerva de aur a României: „Dvs vă țineți bijuteriile la vecini?”

Țara ca volanul. Șerban Nicolae vrea rezerva de aur a României: „Dvs vă țineți bijuteriile la vecini?”
Inquam Photos / Octav Ganea

Șerban Nicolae, co-inițiator (alături de șeful PSD, Liviu Dragnea) al proiectului depus la Senat care prevede ca Banca Națională a României să aducă în țară rezerva de aur depozitată în prezent în Marea Britanie, a încercat, joi, o explicație plastică pentru această inițiativă.

Abordat de jurnaliști la Parlament, senatorul Șerban Nicolae, poreclit de opoziție „senatorul-șofer” a spus că România poate să-și păstreze rezervele pe teritoriul său și a adus ca argument inclusiv faptul că statul român plătește prea mult pentru ca aurul românesc să fie păstrat la Londra.

„Ar fi mai simplu să vă întrebați …de ce nu? Dvs. vă țineți bijuteriile la vecini? Țineți bijuteriile acasă și nu la vecini. România își poate permite să țină în condiții de siguranță aurul acasă. (…)Nu e vorba de câștig, nu am mai pierde chiria pe care o plătim.” Șerban Nicolae

Șerban Nicolae a declarat că România plăteşte o chirie de aproximativ de 300.000 euro pe an Băncii Angliei, începând din 2005, pentru a păstra rezerva de aur transferată de Banca Națională a României.

Jurnaliștii l-au întrebat pe Șerban Nicolae dacă rezerva de aur ar putea fi folosită pentru acoperirea unui eventual deficit iar senatorul social-democrat a spus că nu va fi schimbată destinația rezervei de aur.

Senatorul PSD a precizat că ideea repatrierii aurului românesc din Marea Britanie îi aparține, dar că a discutat cu liderul partidului, Liviu Dragnea, despre această inițiativă. Între argumentele pe care le prezintă cei doi politicieni se numără și faptul că și alte țări europene „cu economie stabilă, precum Germania, Italia, Belgia sau țări din afara UE, precum Elveția, au luat măsuri de repatriere”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI