Statul român ultra-corect: după ce au aflat de povestea femeii de 83 de ani, tanti Sofia, care lucra ca femeie de serviciu într-o grădiniță din Gorj, cei din conducerea Inspectoratului Școlar al județului au decis să o concedieze.
Motivul: vârsta femeii este înaintată, spun oficialii din învățământ gorjeni, deși femeia muncea de nevoie. Tanti Sofia trebuia să-și completeze pensia prea mică pentru că avea grijă de unul dintre cei trei fii ai săi, care suferă de epilepsie.
Tanti Sofia era femeie de serviciu la grădiniţa cu Program normal Leurda, care aparține de oraşul Motru și avea un contract de două ore pe zi. Un program pe care îl depășea în fiecare zi: era prima care venea în grădiniță, la ora 7.00 și stătea cât era nevoie. Îi erau dragi copiii, după cum mărturisea femeia octogenară iar povestea ei a făcut înconjurul țării, cum notează Ziarul de Iași.
„Am vorbit cu doamna inspector general, dumneaei ştia de situaţie, săptămâna trecută a fost închis contractul de muncă pe care îl avea doamna, în condiţii legale. Dată fiind vârsta înaintată, nu mai putea fi păstrată pe acest post. I s-a închis cartea de muncă, în condiţii normale, ca atunci când te pensionezi.” Georgeta Popescu, purtătoare de cuvânt al ISJ Gorj, pentru Mediafax
Tanti Sofia, cu numele de căsătorie Chiţoran, a ajuns în vizorul noii conduceri a Inspectoratului Școlar Gorj, care, aflând din presă vârsta femeii, cea mai bătrână angajată a ISJ, a decis să o concedieze.
„A fost concediată şi chiar nici la pensie nu i se pune nimic. Motivul ar fi fost vârsta înaintată. Lucra de 40 de ani la grădiniţă. Ei îi prindeau bine cei 400 de lei, era un plus la cei şase de la CAP. A lucrat 40 de ani, din 1979 până acum, mai lua şi ea 400 de lei. A doua zi a fost concediată, că trebuie să o dea afară, că asta e, că are vârsta înaintată. A muncit 40 de ani degeaba.” Eugen Chiţoran , fiul Sofiei
Și copiii o îndrăgeau pe tanti Sofia, povestește educatoarea grădiniței din Leurda, Motru.
„Copilul dânsei m-a sunat şi mi-a zis că o să meargă la Casa de Pensii să vadă ce poate să mai primească la pensie şi ulterior mi-a spus că i-au pus un leu sau doi, aşteaptă decizia acasă. Am vorbit şi cu copiii, le-am spus că nu mai vine bunica Sofia şi mi-au spus că le pare rău, chiar erau ataşaţi de doamna. Venea şi copiii stăteau cu ea. Doamna îi iubea foarte mult. Astăzi am făcut eu curat, mâine o să fac, am mers la domnul primar să fac o solicitare să se deblocheze postul.”Educatoarea Marcela Udrea, pentru Mediafax
Totul a început odată cu vizita la respectiva grădiniță a lui Cosmin Morega, viceprimarul municipiului Motru,care se prezentase la unitatea de învățământ pentru a discuta cu cadrele didactice despre câteva lucrări de reabilitare a unității de învățământ. El le-a povestit jurnaliștilor că a fost întâmpinat de tanti Sofia și că a fost mirat că la vârsta dumneaei mai poate să muncească zilnic.
Când a aflat că tanti Sofia a fost concediată, viceprimarul din Motru a crezut că e vorba de o păcăleală, având în vedere că decizia a fost anunțată pe 1 aprilie.
„Sunt total dezamăgit. Este un gest regretabil, nu mă gândeam că se poate ajunge de la un lucru atât de frumos, din care s-a dorit să se scoată în evidenţă faptul că această persoană munceşte cu mult drag pentru aceşti copii, chiar dacă indemnizaţia este de 400 şi ceva de lei. Dar văd că s-a găsit acum, dintr-odată, să se respecte întocmai legea şi în loc să fie apreciată de către cei în cauză, au găsit soluţia să o dea afară pe femeie, de a-i încheia contractual de muncă, lucru regretabil, n-am dorit aşa ceva nici măcar o secundă. (…) Este regretabil. Am crezut că este o păcăleală când am auzit, dar văd că nu este o păcăleală de 1 aprilie, este adevărat. Să înţeleg că din presă şi-au cunoscut personalul din instituţii? N-au ştiut ce personal lucrează? Nu se poate aşa ceva. Nu este moral ceea ce s-a întâmplat.” Cosmin Morega, viceprimarul din Motru, pentru Mediafax
Tanti Sofia lucra la grădiniță de 40 de ani și își respecta cu sfințenie programul. Se ocupa de curățenia în grădiniță, de încălzirea încăperilor dar îngrijea și curtea unității.
Pentru toate acestea primea 400 de lei pe lună, sumă pentru care niciun tânăr nu s-ar fi angajat.
Sofia Chiţoran mai are o pensie de 600 de lei după ce a muncit la CAP-ul din localitate.