03 iul. 2024 | 10:23

Tânărul din imagine e un geniu român cu cea mai frumoasă poveste de iubire. Ioana și-a părăsit soțul ca să fie cu el până la moarte, îl recunoști?

Diverse
Tânărul din imagine e un geniu român cu cea mai frumoasă poveste de iubire. Ioana și-a părăsit soțul ca să fie cu el până la moarte, îl recunoști?
Sergiu și Ioana Celibidache

Sergiu Celibidache, născut pe 28 iunie 1916 în Roman (județul Neamț) a fost unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX. Personalitate complexă și controversată, Celibidache a adus o contribuție de neprețuit lumii muzicale, fiind apreciat atât pentru talentul său excepțional, cât și pentru abordările sale filosofice unice în interpretarea muzicii.

Sergiu Celibidache, geniul secolului XX

După ce a studiat la Conservatorul din București, Sergiu Celibidache a continuat studiile în Germania, unde a avut ocazia să își perfecționeze tehnica și cunoștințele muzicale. A devenit faimos în 1945, când a preluat conducerea Orchestrei Filarmonice din Berlin, la doar 33 de ani. Celibidache a rămas la conducerea acestei orchestre până în 1952, perioadă în care a câștigat respectul și admirația colegilor și criticilor deopotrivă.

Dirijorul român este cunoscut pentru stilul său unic de a aborda partiturile, punând un accent deosebit pe „fenomenologia muzicii”. Celibidache credea că fiecare notă și frază muzicală trebuie să fie atent analizată și înțeleasă, astfel încât interpretarea să fie cât mai autentică și profundă. Această abordare l-a făcut să fie considerat un perfecționist, uneori greu de colaborat cu alți muzicieni, dar întotdeauna respectat pentru rezultatele sale excepționale.

Filosofia și metodele de lucru

Una dintre trăsăturile distinctive ale lui Sergiu Celibidache a fost refuzul său de a face înregistrări comerciale. El considera că muzica trebuie trăită și experimentată în momentul interpretării, iar o înregistrare nu poate capta esența vie a unei performanțe live. Această filozofie a făcut ca multe dintre concertele sale să fie evenimente unice, apreciate pentru intensitatea și profunzimea interpretării.

De asemenea, Celibidache a fost un pedagog de excepție, predând la diverse instituții muzicale și influențând generații întregi de dirijori și muzicieni. Stilul său didactic era la fel de riguros ca și cel dirijoral, insistând pe importanța înțelegerii profunde a muzicii dincolo de simpla execuție tehnică.

Moștenirea lui Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache a murit pe 14 august 1996, în La Neuville-sur-Essonne, Franța, lăsând în urmă o moștenire impresionantă. Chiar dacă au rămas puține înregistrări, influența sa continuă să fie resimțită în lumea muzicii clasice. Concertele și cursurile sale au inspirat și continuă să inspire muzicieni din întreaga lume, consolidându-i statutul de geniu al artei dirijorale.

Uimitoarea poveste de dragoste dintre Sergiu și Ioana Celibidache

Ioana Celibidache a fost, timp de 45 de ani, soția lui Sergiu Celibidache. Pentru el și-a lăsat al doilea soț și a trăit doar pentru iubirea lor. S-au întâlnit în Buenos Aires, la Teatrul Colon, unde Celibidache, în vârstă de 38 de ani, se află în turneu cu orchestra Filarmonicii din Berlin. Ioana venise în Argentina cu al doilea ei soț, Nicolae Duca, un „băiat de băiat”, „licențiat în drept” , cu un cap de „fanariot afurisit”.

Atunci, orchestra interpreta Simfonia a IV-a a lui Brahms. Când l-a văzut pe Sergiu Celibidache, a povestit Ioana la bătrânețe, a fost ca lovită de apoplexie! După concert, tânăra a mers fără ezitare în cabina lui Celibidache ca să-i ceară un autograf pe programul orchestrei.

 „Sergiu m-a măsurat cu privirea de jos în sus, apoi s-a uitat cu privirea catifelată în ochii mei și am plecat zbuciumată”, a relatat Ioana Celibidache.

Ioana și Sergiu Celibidache

Ioana și Sergiu Celibidache

Și-a părăsit al doilea soț pentru Sergiu

Odată ajunsă acasă, Ioana i-a spus soțului ei, fără să stea pe gânduri, că l-a găsit „pe bărbatul vieții mele!”. Și a plecat fără să se uite în urmă. Nicolae Duca a crezut că e o joacă, o glumă, că Ioana a înnebunit. Acesta sperase într-o revenire a ei după ce-i trece frenezia amorului. Însă nu s-a întâmplat așa.

Timp de 45 de ani, până la moartea lui Sergiu Celibidache, Ioana l-a urmat pretudindeni, cu șevaletul sub brațe, oriunde acesta avea concerte: Italia, Anglia, Danemarca, Suedia, Germania etc.

Întrebată cât de greu sau cât de ușor i-a fost să trăiască atâția ani în umbra lui Celibidache, Ioana a spus senin: ”Nu știu. Mie mi s-a părut a fi un dar de la Dumnezeu”.

Iubirea lor a fost mai puternică decât certurile

Au existat certuri, dispute sau conflicte în familia lor? Ioana Celibidache a susținut că da, amintindu-și cum a plecat odată de acasă supărată că soțul ei nu voia în ruptul capului să închidă gâștele pe care le aveau la „casa de moară” , vila lor situată la 100 km de Paris.

„Gâștele sau eu”, a fost ultimatumul tinerei, iar Celibidache a ales păsările, așa că Ioana și-a făcut bagajele și a plecat.

Însă doar pentru câteva zile, când dirijorul a cedat în defavoarea gâștelor.

„Ne certăm, dar nu ne plictiseam!”, a relatat ea.

După moartea dirijorului român în anul 1996, Ioana Celibidache a intrat „într-un tunel al durerii”. Totuși, salvarea a venit tot de la soțul ei: aceasta a început să scrie despre Sergiu.

„Sergiu e aici. E cu mine. Nu e mort. E transparent. Viața este un dar ce ni se retrage la un moment dat. Ea nu dăinuie și nu ar trebui să avem această pretenție la dăinuire” , a precizat Ioana Celibidache în 2012.

PlaySport
BREAKING NEWS: Decizie fără precedent a lui Marcel Ciolacu! Niciun premier nu a mai făcut asta în istoria României
Stiri din Lume
Loredana Chivu, cu tatuajul INTIM la VEDERE! Apariție INCENDIARĂ în slip MINUSCUL
Stirile PROTV
Accident îngrozitor pe munte. O femeie, târâtă de teleferic până în prăpastie, sub ochii soțului și copiilor
EVZ.ro
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Digisport.ro
FOTO ”Bestia” lui Gigi Becali! Valorează 1.600.000€ și s-a transformat total într-un an la FCSB
PRO TV
Neti Sandu dărâmă miturile despre horoscop: ”Am zis că Gemenii înșală cel mai mult... Cred că și Peștii!”. Ce spune despre restul zodiilor
Adevarul
Adio, hipoglicemie, dimineața! Trucul simplu care te scapă de tremur și dureri de cap. Dr. Mihail: „Crezi că trebuie să mânci ceva dulce, atunci te înșeli”
BZI.ro
Ileana Stana-Ionescu va fi incinerată pentru că „nu mai sunt locuri”! „Este o barbarie să o incinerezi!”
Spynews.ro
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro
Viva.ro
De necrezut! Ce diagnostic crunt a primit Emily Burghelea din partea medicilor, după accidentul din Mauritius. S-a fotografiat rasă în cap, înainte de operație
Impact.ro
WOW! Andreea Bănică, foto INTERZISE! A apărut AȘA și i-a BLOCAT pe toți!
Ego.ro
IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!
Parteneri
Cine e profesoara care a murit în timpul examenului de Bacalaureat
Redactia.ro
Cât costă un sejur de 8 zile la mare, în România. Un român a făcut calculul exact: „Cu banii ăia mergi în Grecia liniștit”
Click.ro
Gina Pistol, în costum de BAIE! Cum ARATĂ când RENUNȚĂ la haine
Vocea.biz
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat o prăjitură cu marijuana. Mama ei spune că nu se mai oprea din râs
Digi24
Divorț neașteptat în showbizul românesc! A pierdut sarcina și apoi s-a despărțit de soț în cel mai mare secret
Unica.ro
VIDEO. Din povețele lui Nicolae Iorga: „Atunci când toată lumea tace, în țara asta se naște un prost”. Cu istoricul Alex Mihai Stoenescu la „Hai România”
EVZ.ro
Cei patru membri ai familiei care au murit în accidentul devastator din Suceava, conduși pe ultimul drum! Imagini dureroase de la înmormântare / FOTO
Spynews
Statul NU mai dă BANI. Decizia lovește în zeci de mii de români. Au anunțat vineri, 5 iulie
Capital.ro
Ce mâncăm la 40 de ani ne poate afecta sănătatea chiar și după câteva decenii. Concluziile celui mai recent studiu Harvard
Antena 3
La doar două luni de la divorț,a spus motivul real al despărțirii. Ce i-a făcut fostul soț după separare: „Nu am avut încotro ...”
Avantaje
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Mediaflux
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Spynews.ro
Horoscopul banilor pentru luna iulie. Astrele ajută 3 zodii și le sfătuiește pe celelalte să fie atente cu cheltuielile
Realitatea.net
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă. Actrița demonstrează că e o femeie superbă
Antena 1
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Impact.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!
Shtiu.ro