Pentru enoriași este cunoscut ca fiind unul din cei mai importanți prelați al BOR, dar pentru părinții acestuia, prelatul avea un alt nume, Macedon. Astăzi tânărul a devenit cel mai controversat „Preafericit” din România, ajungând de la securitate la vârful BOR și în prezent e în „pelerinaj” la DNA. Citește mai departe și vezi despre cine este vorba.
În urmă cu 69 de ani, într-o familie creștină cu mulți copii, venea pe lume mezinul, într-o zi de 12 decembrie a anului 1955.
Deși în ziua nașterii sale, conform calendarului, se comemora Sfântul Ierarh Spiridon, sau cum se mai știe în popor, Dezlegare la pește, mezinul avea să fie botezat cu un nume mai special, și anume Macedon. Locul de naștere al viitorului prelat al BOR era Vatra Dornei, în județul Suceava, fiind al 17-lea copil al familiei.
Crescut în credința în Dumnezeu, tânărul Petrescu Macedon avea să arate atracție spre biserică, iar traseul ulterior avea să-l ducă până la funcția pe care o deține și astăzi, și anume Arhiepiscopul Tomisului.
La 5 ani de la numirea sa în vârvul BOR, ca Arhiepiscopul Tomisului, în presa vremii apăreau primele informații despre ÎPS Teodosie și colaborarea sa cu Securitatea lui Ceaușescu, lucru pe care, de altfel, prelatul avea să-l recunoască, dar cu anumite amendamente:
„Nu am colaborat cu securitatea decât în probleme majore ale statului. A fost o declaraţie pe care a trebuit să o dau în necesitate de situaţie, într-un sediu de miliţie a Capitalei.
Am scris că nu voi colabora cu securitatea decât în probleme majore ale statului. Este ca un fel de jurământ de credinţă faţă de ţara şi faţă de neam. Un jurământ de credinţă nu de a urmări pe cineva.”, declara la acea vreme ÎPS Teodosie, făcând referire la dosarul „Mache”, scos la lumină de CNSAS.
Anul trecut, într-o investigație jurnalistică, ÎPS Teodosie avea să fie dat în vileag deun presupus om de afaceri, după ce prelatul îi promitea anumite sume de bani, obținute folosind influența asupra funcționarilor cu drept de decizie în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
„În luna iulie a acestui an, Teodosie Petrescu ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, se arată în referatul procurorilor.
Citește despre: Este inculpat într-un dosar de cumpărare de influență: „Sunt împărtășit”
Consilierul P.I. ar fi fost prezent la discuția în care s-ar fi negociat această „înțelegere”, potrivit impact.ro. La începutul acestui an, după ce procurorii DNA demarau ancheta în acest dosar, ÎPS Teodosie a mers în „pelerinaj” la DNA.
Întrebat la ieșirea din sediul DNA, prelatul declara: „Îmi pare bine că sunteți solidari. Să vă ajute Dumnezeu. Ce mi s-a adus la cunoștință? Mai nimic. Dacă mă mai cheamă, vin, deși nu prea am de ce. Nu m-au întrebat nimic și n-am ce să vă spun”.
Ulterior, martorul în această anchetă, preotul Petrică Leașcu, declara că există mai multe dovezi, dar care nu au apărut în ancheta jurnaliștilor de la Recorder, și că prezența sa în această anchetă a fost „din spirit civic și că mă obligă Codul de Procedură Penală. Am vrut să arăt opiniei publice corupția din Biserică.”:
„Din păcate, cei de la Recorder au ales să tăinuiască nişte filmări relevante. Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu un nou dosar penal, bazându-se pe un material pe care l-am publicat eu.
Sunt un simplu martor. Am venit din spirit civic și că mă obligă Codul de Procedură Penală. Am vrut să arăt opiniei publice corupția din Biserică.
Înalt Preasfințitul a greșit, pentru că a acceptat propunerile imorale și ilegale și aș îndrăzni să-i sugerez că cel mai bine ar fi să se retragă”, a spus preotul, martor în acest dosar.
Pentru moment, procurorii DNA încă desfășoară anchete în dosar, rămânând ca la finalul acestora să fie deservit instanței.