27 sept. 2023 | 12:08

Tânăr cu handicap locomotor, înjosit și refuzat de Comisia de Evaluare. Ce solicitase bolnavul: „Ar putea pune marfă pe raft la un magazin”

News
Tânăr cu handicap locomotor, înjosit și refuzat de Comisia de Evaluare. Ce solicitase bolnavul: „Ar putea pune marfă pe raft la un magazin”
Tânăr cu probleme motorii Sursă foto: adevarul.ro

Un tânăr din Alba care se confruntă cu grave probleme locomotorii a demarat o bătălie legală împotriva Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din județul său, după ce a fost umilit de reprezentanții instituției. Cum a fost tratat de aceștia tânărul afectat puternic de o boală neurologică gravă, care i-a afectat în mod semnificativ partea dreaptă a corpului?

Elev cu handicap, lovit de soartă și refuzat de comisii de specialitate

Din cauza bolii de natură neorologică de care suferă, tânărul este incapabil să-și folosească mâna dreaptă și să se deplaseze singur. Din acest motiv, băiatul este dependent de ajutorul mamei sale și al altor membri ai familiei, chiar și pentru activități simple, cum ar fi deplasarea la baie.

Din acest motiv, Denis a fost încadrat la handicap locomotor grav cu însoțitor, până la vârsta de 18 ani, atunci când hotărârea prin care era încadrat și-a încetat valabilitatea. Așa cum prevede legea din România, tânărul a fost obligat să se prezinte din nou fața Comisiei de Evaluare, solicitând eliberarea unui ceritifcat pentru a avea dreptul la un însoțitor permanent.

Cu toate că starea deteriorată în care se află este vizibilă cu ochiul liber, membrii comisiei au decis că tânărul se poate descurca singur, fiind încadrat la handicap grav, dar fără însoțitor.

„Până la şcoală, atunci când e foarte frig sau este polei, sunt adus cu maşina de tatăl sau fratele meu, iar în timpul orelor, mama mea stă pe hol pentru a mă ajuta în pauze să mă deplasez sau să merg la baie.

Întrucât nu pot scrie (nu îmi pot folosi deloc mâna dreaptă), o altă persoană desemnată de conducerea şcolii mă ajută la teste sau lucrări prin redactare pe baza celor spuse verbal.

Au fost situaţii în care am fost nevoit să lipsesc de la şcoală câteva zile atunci când liftul de la bloc nu a funcționat, familia locuind la etajul IV, întrucât membri familiei nu m-au putut duce pe scări”, a povestit tânărul din Alba Iulia.

Umilința la care a fost supus de către membrii Comisiei de Evaluare

Tânărul în clasa a XI-a s-a prezentat pe data de 25 ianuarie 2023 în fața Comisiei, fiind pus să se ridice în picioare, fără să se deplaseze. Acesta a fost singura acțiune pe care Denis a putut să o facă singur, astfel că membrii Comisiei de Evaluare au refuzat certificatul pentru însoțitor permanent, ba chiar mai mult, i-au spus mamei acestuia că l-ar putea pune să muncească, mai exact, să pună marfă pe rafturi.

Tânărul consideră că recomandarea membrilor și concluzia lor este „de un cinism greu de descris”, în condiţiile în care el nu se poate deplasa nici măcar un metru singur, fiind incapabil să ridice orice obiect, potrivit Adevărul.

După lupte grele cu legea, Denis și-a făcut singur dreptate

Tânărul a fost nevoit să dea în judecată comisia pentru a demonstra că suferă de un handicap grav și că are nevoie de un însoțitor permanent pentru a-și desfășura activitățile zilnice. În plus, a fost necesară o expertiză medico-legală care să confirme gravitatea afecțiunii sale.

După trei ședințe de judecată și un raport de expertiză medico-legală, judecătorii au decis în favoarea tânărului cu handicap. Decizia judecătorilor a reprezentat enorm pentru băiat și familia sa, mai ales că starea sa de sănătate s-a agravat pe parcursul procesului. În prezent, el se află în clasa a XI-a și, datorită sprijinului unității școlare și a dedicării permanente a mamei sale, Denis a reușit să continue studiile.

Înurma întocmirii expertizei meco-legale, judecătorii au decis că „autonomia personală şi socială este semnificativ afectată” și că „în combinaţie cu problemele medicale conexe existente, necesită supraveghere şi îngrijire permanentă în toate activităţile ce presupun capacitate de autoîngrijire şi/sau autogospodărire”.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro