Sute de soldați francezi au ajuns în România. Măsură de urgență luată de NATO pentru țara noastră

Sute de soldați francezi au ajuns în România. Măsură de urgență luată de NATO pentru țara noastră
Sute de soldați francezi au ajuns în România

Ambasada Franței anunță că desfășurarea de trupe franaceze este accelerată în contextul actual. Câteva sute de militari francezi ajung astfel în România. Franța răspunde astfel așteptărilor privind securitatea Europei. ,,Pentru a transmite un mesaj de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO”, precizează surse oficiale. Măsura a fost luată de urgență.

Primii soldați francezi au ajuns în România: securitatea UE a fost mărită de NATO

Ambasada Franței anunță că desfășurarea de trupe franceze este accelerată în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Câteva sute de militari francezi au plecat deja după-amiază spre țara noastră. Noua situație creată în urma agresiunii rusești asupra Ucrainei face necesară exprimarea solidarității între europeni.

Acest lucru se petrece în beneficiul celor mai expuși aliați în UE și NATO. Franța a ales să răspundă în ziua cu numărul cinci de război așteptărilor privind securitatea Europei.

S-a hotărât intensificarea la reasigurarea flancului estic al Alianței și al Uniunii Europene, prin măsuri de non-escaladare și mijloace adaptate, proporționale și reactive. Forțele care vin în ajutorul țării noastre aparțin batalionului considerat a fi vârful de lance (« spearhead ») al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF).

Mai exact, grupul tactic interarme este compus din aproximativ 500 de militari. Elementele precursoare au sosit în cursul zilei de sâmbătă, 26 februarie, fiind consolidate începând de luni, 28 februarie, conform detaliilor oferite de Ambasada Franței la București într-un comunicat de presă.

,,Pentru a oferi susţinere României, dar şi pentru a transmite un mesaj de solidaritate strategică”

Generalul Thierry Burkhard a anunțat deja de sâmbătă că în România vor ajunge aproximativ 500 de soldați, vehicule blindate și de luptă. Șeful Statului Major al armatelor franceze a subliniat un semnal foarte clar al NATO de solidaritate strategică a flancului estic, în contextul atacurilor violente militare din Rusia către Ucraina.

„Franţa, un contributor important la Forţa de reacţie rapidă a NATO, s-a oferit voluntară să asigure rolul de naţiune-cadru, de ţară-lider, prin trimiterea unui batalion în România în curând, vom trimite 500 de oameni, de combatanţi, pentru a oferi susţinere României, dar şi pentru a transmite un mesaj de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO”, a precizat generalul Thierry Burkhard, într-un interviu acordat France 24.

  • Activarea articolului 4 al Alianței

Amintim că România și alte țări NATO din Flancul Estic au cerut în cursul zilei de joi activarea articolului 4 al Alianței, după atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au procedat și ele la fel.

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe Twitter.