Sute de persoane au protestat împotriva restricțiilor în Constanța. Amenzi de peste 50.000 de lei

Sute de persoane au protestat împotriva restricțiilor în Constanța. Amenzi de peste 50.000 de lei
Sute de persoane au protestat împotriva restricțiilor în Constanța

Sute de persoane au fost prezente în fața Prefecturii Constanța pentru a protesta împotriva noilor restricții. Manifestarea a fost inițiată pe o pagină de socializare, fără să aibă aprobările necesare. Cei prezenți la protest au cerut deschiderea sectorului HoReCa și au scandat împotriva guvernului.

Protest în Constanța, jandarmii au intervenit

Jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean Constanța au fost și ei prezenți la manifestare. Aceștia s-au asigurat ca măsurile de ordine publică să fie respectate, dar și măsurile preventive dispuse de autorități în actualul context epidemiologic. De asemenea, au precizat că organizatorii protestelor vor fi sancționați dur pentru încălcarea legii. Suma totală a amenzilor a fost de peste 50.000 de lei.

„Principalul nostru obiectiv este cel preventiv, urmărind să nu fie înregistrate incidente, conflicte sau alte situații care ar putea afecta siguranța cetățenilor, atât a participanților, cât și a celorlalte persoane. Precizăm că prima condiție legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spațiul public este aceea de a o declara în prealabil. Totodată, reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile H.G. nr.293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane. Având în vedere nerespectarea acestor obligațiilor legale, organizatorii vor fi sancționați contravențional”, au precizat reprezentanții IJJ Constanța.

Și participanții ce nu au respectat recomandările de ordine și măsurile sanitare de protecție individuală prevăzut de lege vor fi sancționați. Aceștia vor fi identificați de către oamenii legii, într-un final.

Peste 150 de amenzi în a doua zi de proteste

A doua zi de proteste s-a lăsat cu peste 150 de amenzi în valoare de aproximativ 80.000 de lei. Sute de persoane au participat, din nou, la protest. Oamenii s-au strâns în fața prefecturii. Apoi, au plecat toți spre principalele bulevarde din oraș. Până în acest moment, au fost aplicate 157 de amenzi în valoare totală de 82.100 de lei. Motivele au fost nedeclararea manifestației și desfășurarea acestora fără respectarea prevederilor legale.

De asemenea, în jurul orei 19:00, trei adolescenți trăgeau cu praștia în coloana de manifestanți aflată în marș pe Bulevardul Marinarilor. Aceștia au fost identificați și sancționați cu amenzi în cuantum total de 900 de lei.

„În continuare, vom analiza imaginile operative pentru identificarea și sancționarea şi a altor persoane care au încălcat legea. Facem precizarea că, pe timpul stării de alertă, numărul maxim permis pentru participarea la adunări publice declarate este de 100 de persoane. Acest lucru este valabil doar cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară”, au mai precizat sursele citate.