Marcel Ciolacu ar putea reveni asupra ideii de a demisiona de la șefia partidului, în urma rezultatelor de la alegerile parlamentare. Partidul Social Democrat a obținut cel mai mare scor la aceste alegeri, câștigând detașat în 25 de județe, respectiv în jumătatea de est și cea de sud a țării.
Update ora 19.50 Marcel Ciolacu rămâne președinte al PSD
PSD a votat, în unanimitate, susținerea lui Marcel Ciolacu în funcția de președinte. Această decizie marchează o schimbare semnificativă de direcție pentru social-democrați, după ce Ciolacu și-a anunțat demisia săptămâna trecută, în contextul necalificării în turul doi al alegerilor prezidențiale.
PSD a câștigat detașat alegerile parlamentare din România, cu un procent de peste 22%. În urma rezultatului, Marcel Ciolacu ar putea reveni asupra deciziei de a demisiona de la șefia partidului, potrivit surselor Digi 24. Politicianul își anunțase intenția de a pleca de la conducerea partidului în urmă cu o săptămână, după rezultatele slabe de la prezidențiale. Partidul Social Democrat va avea o ședință importantă în cursul zilei de luni, pentru a pune la punct planul pentru noua guvernare.
„Astăzi, românii au confirmat faptul că PSD este principala forță politică a României. Le mulțumim tuturor românilor care au votat PSD, dar și celor care nu au ales PSD. Am înțeles exact răspunderea pe care o avem față de România. Consider că trebuie să privim cu atenție rezultatul de azi.
E un semnal important transmis clasei politice: practic, să dezvoltăm țara cu bani europeni, dar să ne protejăm identitatea, valorile naționale și credința. PSD își va folosi mandatul și vom rămâne garantul echilibrului politic și social din România. Eu personal nu voi mai face nicio declarație până când nu se va termina de numărat ultimul vot al românilor”, a spus Marcel Ciolacu duminică seara, după rezultatele exit poll-urilor.
În urma alegerilor de duminică, șapte partide au depășit pragul electoral necesar pentru a intra în Parlament. Al doilea cel mai bun scor după PSD a fost obținut de AUR, care a avut un număr de voturi dublu față de acum patru ani. PNL, pe de altă parte, s-a clasat pe locul al treilea, cu un scor de 14,39%. Potrivit aceleiași surse, liderii PNL au declarat că sunt conștienți că nu au un scor bun și că nu pot pune condiții pentru a avea premier liberal.
În cursul zilei de luni, CCR urmează să decidă ce se întâmplă cu rezultatele primului tur de la alegerile prezidențiale. În cazul în care alegerile vor fi invalidate, urmează să se reia primul tur. Dacă CCR decide să valideze rezultul de pe 24 noiembrie, duminica viitoare românii sunt așteptați din nou la urne, pentru a alege președintele României. Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat în turul al doilea la alegerile din 24 noiembrie.