Superstiții de Bobotează, 6 ianuarie. Ce poartă în ea, de fapt, apa sfințită de preot

de: Iulia Statie
03 01. 2022

Există foarte multe obiceiuri care au legătură cu Boboteaza, iar creștinii respectă cu sfințenie anumite tradiții și au mare grijă să îi primească în case pe preoți pentru ca locuințele să fie stropite cu apă sfințită. Acesta este un moment important de reînnoire pentru credincioși.

Ce poartă apa sfințită de preot de Bobotează în ea

Boboteaza din 6 ianuarie este una dintre cele mai importante sărbători pentru credincioși, iar, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, prăznuită pe 7 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

Există foarte multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă în această zi extrem de importantă, iar mulți români abia așteaptă să își sărbătorească ziua de nume pe 7 ianuarie, după Boboteaza ce are loc cu o zi înainte. Este extrem de important ca locuințele să fie stropite cu Aghiasmă.

Mulți creștini așteaptă să primească în case preoții. Acest moment este unul extrem de important pentru credincioși, ținând cont că apa sfințită de preoți poartă în ea puterea curățătoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc, potrivit alba24.ro.

Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să știe creștinii

Multe tradiții sunt legate de ziua de Bobotează. În locurile aflate pe malul apelor este respectat obiceiul de a se arunca o cruce de lemn de către preot în apa extrem de rece, uneori înghețată. Astfel, mai mulți bărbați încearcă să o aducă înapoi pentru a avea parte de noroc tot anul.

De asemenea, sunt practicate și anumite ritualuri de purificare pentru a alunga duhurile rele din gospodării. Credincioșii își afumă grajdurile pentru a scăpa de spiritele rele, aprind focuri pe câmp sau cântă melodii însoțite de strigăte și zgomote.

Românii folosesc Agheasma luată de la preot în ziua de Bobotează pentru a curăța gospodăria de influența oamenilor răi, pentru a scăpa de boli și șerpi, dar și pentru a se asigura că o să aibă parte de o recoltă cât se poate de bogată. Apa sfințită ajută la purificarea răului.

Ce nu trebuie să se facă de Bobotează

Gospodinele au grijă să nu se ocupe de anumite activități în ziua de Bobotează. Ele nu lasă hainele la uscat pentru ca duhurile rele care caută scăpare să nu se ascundă între acestea. De asemenea, este recomandat să nu fie spălate rufe timp de două săptămâni după Bobotează în pârâuri.

Astfel, româncele se asigură că spiritele nu se agață de hainele spălate. Între timp, este important ca toți creștinii să aducă acasă o sticlă de apă sfințită de preot pentru a scăpa de probleme.