Carrefour, Auchan și Cora, amendate pentru că te-au „țepuit” la prețuri

Carrefour, Auchan și Cora, amendate pentru că te-au „țepuit” la prețuri

Carrefour, Auchan și Cora, trei din cele mai mari supermarketuri din România, au fost sancționate cu amenzi uriașe din partea Consiliului Concurenței. Pe lângă cei trei retaileri, au fost amendați și patru dintre furnizorii acestora.

Îți place să mergi la supermarket deoarece găsești o gamă foarte variată de produse, îți faci cumpărăturile într-un mediu cât de cât curat, la confort, indiferent de anotimp, dar în ultimii ani, unele magazine cu renume încalcă regulile de piață fără să știi.

Carrefour, Auchan și Cora au fost sancționate de Consiliul Concurenței pentru că s-ar fi înțeles cu furnizorii să mențină prețurile fixe, să nu mai existe concurență.

Amenzile au fost aplicate în urma unei investigații de amploare a instituției de supraveghere economică pentru perioada 2010 – 2016.

În urma investigației au fost constatate atât încălcarea regulilor naționale, cât și a regulilor europene de concurență, pentru fixarea prețurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoțiilor desfășurate de retaileri, precizează profit.ro.

Consiliul Concurenței a constatat că, în anumite cazuri, prețurile de vânzare la raft nu ar fi fost stabilite conform regulilor de piață, prin raportul dintre cerere și ofertă, ci că furnizorul și retailerul ar fi stabilit un anume preț fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final. Această practică conduce, potrivit inspectorilor Concurenței, la prețuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă prețul sub limita stabilită cu furnizorul.

Ce amenzi au primit cei șapte comercianți

  • Auchan Romania SA – 36.563.004 lei (7,84 milioane euro);
  • Carrefour România SA – 26.995.645 lei (5,79 milioane euro);
  • Romania Hypermarche (Cora) SA – 12.410.834 lei (2,66 milioane euro);
  • Quadrant-Amroq Beverages SRL (îmbuteliatorul Pepsi)- 5.984.053 lei (1,28 milioane euro);
  • Star Foods EM SRL – 3.930.920 lei (843.599 euro);
  • Strauss România SRL – 1.785.767 lei (383.236 euro);
  • Nelson Prod SRL – 43.113 lei (9.252 euro).
Sursa: profit.ro
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI