Superalimentul pe care îl mănâncă toți sportivii de performanță. Explicația unui nutriționist

de: Cătălina Burghelea
25 06. 2022

Performanțele lui David Popovici la natație au impresionat pe toată lumea. A devenit dublu campion mondial, iar numele lui este pe buzele tuturor. Tot mai mulți curioși se întreabă ce dietă urmează sportivii, pentru rezultate remarcabile. Ei bine, există un superaliment nelipsit din alimentația lor. Despre ce plantă comestibilă este vorba.

Ingredientul nelipsit din dieta sportivilor de performanță

Potrivit nutriționiștilor, din meniul nostru zilnic nu trebuie să lipsească un superaliment. Acesta are nenumărate beneficii pentru sănătate și foarte puține calorii, fiind excelent în curele de slăbire. Planta minune este consumată de sportivii de performanță.

Știai că spanacul este un „superaliment”? Are nenumărate beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, a creierului, reduce riscul de diabet, are efect antioxidant, antiinflamator, ajută performanța sportivă, programele de slăbire, furnizează cantități mari de vitamina K, beta-caroten (pro-vitamina A), mangan, folat, magneziu, fier, a dezvăluit nutriționistul Cristian Mărgărit pe blogul său.

„Magneziul contrabalansează excesul de calciu adus, de obicei, de lactate. Iată de ce o salată de spanac și brânză este o idee bună pentru seară”, este recomandarea expertului în alimentație.

De ce să mănânci spanac

Spanacul este un ingredient nelipsit din meniul sportivilor de performanță: „Al celor inteligenți, desigur. Este una dintre cele mai bune surse de magneziu dar reduce stress-ul oxidativ și vine cu un potențial alcalinizant, dovedit util în refacere și performanță. Efectul vasodilatator intră și aici în acțiune, nu doar pentru creșterea potenței sexuale și prevenirea bolilor cardiovasculare”, a mai spus Mărgărit.

Avantaje numeroase pentru organism

Dincolo de nutrienți buni pentru organism, spanacul mai are o calitate prețioasă: mărește senzația de sațietate și prin intermediul neurotransmițătorilor, nu doar prin volum. Datorită complexului de fibre, antioxidanți și fitonutrienți, planta ajută și la reducerea impactului glicemic al alimentelor, fiind utilă în prevenirea și controlul diabetului. Plus că ajută la reducerea riscurilor de creștere a zahărului din sânge, hipertensiune arterială și cancer. Spanacul este, de asemenea, bun pentru piele, păr și vedere.

Așa că, dacă vrei să ai o „sănătate de fier”, consumă zilnic verdețuri. Acestea sunt întotdeauna o alegere bună și pot fi introduse în foarte multe preparate. Ele conțin o cantitate mare de fier, au vitamina A, K și o multitudine de beneficii, dacă le mănânci mai ales în stare crudă. Data viitoare când faci o salată, pune și frunze proaspete de spanac. Le găsești fie în piață, fie la marile magazine. Stropite cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie, sunt nemaipomenite.