‘Super certificatul verde’ ar putea fi introdus în Italia. Ce înseamnă acest lucru pentru nevaccinați

‘Super certificatul verde’ ar putea fi introdus în Italia. Ce înseamnă acest lucru pentru nevaccinați
Italia sub presiunea pandemiei, trece la măsuri disperate

Italia ar putea deveni prima țară care ar introduce „super certificatul verde”. Decizia vine ca urmare a presiunilor din zonele regionale, care au cerut Guvernului să dea undă verde restricțiilor pentru cei care nu sunt imunizați. Scopul este de a evita noi închideri și de a-i recompensa pe cei vaccinați. Rămâne să se decidă când se va aplica măsura. Sunt multe chestiuni pe masă în perspectiva Crăciunului. De la durata certificatului verde la obligația de vaccinare pentru anumite categorii profesionale.

Italia sub presiunea pandemiei, trece la măsuri disperate

Începe să prindă contur ideea unui permis super certificat verde pentru a-i „recompensa pe cei vaccinați” și a evita închiderile generalizate. Guvernul a avut ieri o primă ședință interlocutorie cu guvernatorii regiunilor din Itali,  în care s-a discutat despre noul decret care va fi adoptat în vederea Crăciunului.

Teritoriile au cerut să se dea undă verde dispoziției care prevede restricții pentru cei care au decis să nu se supună ciclului de vaccinare. Temele puse pe masă sunt multe, de la durata permisului verde până la obligația de vaccinare pentru anumite categorii profesionale. În ceea ce privește super certificatul verde, discuția se concentrează asupra momentului adoptării măsurii. Unele Regiuni, în urma îngrijorării crescânde, ar fi cerut ca aceasta să fie declanșată deja în zona albă

Super certificatul verde va putea fi obținut doar de persoanele vaccinate împotriva Covidi sau vindecate și prevede restricții specifice pentru cei care nu au urmat ciclul de vaccinare. Scopul este de a salva Crăciunul și de a-i muta pe cei 7,6 milioane de nevaccinați , dar și de a-i recompensa pe cei vaccinați prin evitarea închiderilor pentru aceștia.

Cei care nu se vaccinează nu vor putea să stea la restaurant, să meargă la cinema, teatru, stadion, discotecă, schi, să meargă la săli de sport și piscine. El va fi practic exclus din viața socială a țării. Italienii vor putea obține certificatul prin intermediul tamponului doar pentru a merge la locul de muncă și pentru serviciile esențiale.

Super certificatul verde. Guvernul analizază modul de punere în aplicare

După ce a ascultat solicitările guvernanților, guvernul va analiza acum modul de punere în aplicare a măsurii. Următorul Consiliu de Miniștri este programat pentru joi, dar Regiunile au cerut un nou summit pentru a fi actualizate cu privire la situație.

Pare să prevaleze ipoteza adoptării certificatului atunci când va trece în portocaliu, care prevede obligativitatea închiderilor și limitărilor. În acest caz, ar exista culoare preferențiale pentru cei vaccinați care ar putea continua să frecventeze locurile de socializare, spre deosebire de cei care nu au vaccinat.

Dar există și cei care, precum guvernatorul Calabriei, Roberto Occhiuto, propun să anticipeze imediat măsura, indiferent de culori, și să extindă trecerea super certificatului verde din zona albă. Toți guvernatorii au subliniat necesitatea de a acționa cât mai curând posibil.

Urgența este justificată de preocuparea pentru creșterea numărului de infecții care ar putea afecta nu numai Crăciunul, care bate la ușă, ci și sezonul turismului de iarnă. Scopul este de a evita noi închideri, așa cum se întâmplă în Tirolul de Sud, unde sunte aproape 18% din localnici nevaccinați.

Guvernatorul Arno Kompatscher a lansat un maxi-șoc care prevede și revenirea unor noi restricții de noapte pentru comunele aflate în zona roșie.

„Pentru cei care decid să nu se vaccineze – a declarat subsecretarul de stat la Sănătate, Andrea Costa – este corect să se garanteze dreptul la muncă și drepturile primare , dar este de asemenea corect ca aceștia să aibă ceva mai multe restricții.”, spune guvernatorul Arno Kompatscher, conform TG24 Sky.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI