Supe și ciorbe de post. Ce poți să mănânci în Săptămâna Patimilor

Supe și ciorbe de post. Ce poți să mănânci în Săptămâna Patimilor
11 rețete de supe și ciorbe de post, pe care le poți servi în Săptămâna Patimilor

O mare parte dintre creștinii ortodocși țin post în Săptămâna Mare. În zilele premergătoare sărbătorii Paștelui, anumite alimente nu trebuie să se afle pe masa credincioșilor. În cazul în care nu mai știi ce să gătești, iată 11 idei de supe sau ciorbe de pregătit în post.

Ce să mănânci în Săptămâna Patimilor. Supe de post

Deoarece mulți dintre noi țin post în această perioadă, evitând consumul de alimente de origine animală, venim în ajutorul lor cu 11 variante de supe de post. Prânzul nu-i prânz dacă trece fără un bol de supă sau de ciorbă fierbinte pe masă. Ba mai mult, acest fel de mâncare poate face minuni pentru imunitate. Este de preferat ca, dacă am eliminat din alimentație carnea, mâncarea pe care o consumăm să fie cât mai bogată în nutrienți.

Așadar, iată cele 11 idei de supe și ciorbe delicioase de post:

  1. Supa cremă de conopidă. Ingrediente: 300 gr conopidă, o ceapă albă, un cartof, cca. 100 gr țelină rădăcină, aprox. 2 căni lapte de migdale, sare roz de himalaya (după gust) 2-3 caței de usturoi, 1 linguriță de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare, piper (după gust), coriandru măcinat. (dupa gust) patrunjel. După ce curățăm legumele, le punem la fiert. Apoi le scurgem de apă și le punem în blender. Adăugăm condimentele și laptele de migdale, și procesăm până obținem o pastă cremoasă. Turnăm supa înapoi în oală și adăugăm pătrunjel proastăt tăiat. Toată operațiunea durează în jur de 20 de minute.
  2. Supa cremă de cartofi. Ingrediente: 800 ml zeamă de supă de legume, 2 crenguțe de busuioc, 1 crenguță de salvie înjumătățită, 2 crenguțe de rozmarin înjumătățite, 650 gr cartofi decojiți și tăiați cubulețe, sare de mare dupa gust. Modul de preparare este același la toate supele cremă.
  3. Supa cremă de linte. Ingrediente: 1 morcov mare, 1 ceapă albă, 1 ceapă roșie, 250 gr linte, 1 felie de țelină (apoximativ 150 grame), 6 căței de usturoi, 1 linguriță de chimen, 1 linguriță cimbru, 2 foi de dafin, sucul de la 1/2 de lămâie, 4-5 linguri ulei de măsline, sare.
  4. Supa cremă de dovleac. Ingrediente: 1/2 dovleac plăcintar curățat și tăiat cubulețe, 3 linguri roșii uscate în ulei de măsline, 3 linguri ardei capia uscați și măcinați, apă cât cuprinde ca să dea consistența unei supe creme, sare după gust, peperoncino (sau cilli peper) după gust, 1 cățel de usturoi pisat, 2 linguri semințe de cânepă, 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt.
  5. Supa de roșii cu găluște. Ingrediente: 1 ceapă, 1 ardei galben, 1/2 gogoșar, 1 morcov, 7-8 roșii mari de grădină, sare, piper, 1 linguriță rasă busuioc uscat, pătrunjel verde, 3 linguri ulei, 1 lingură pastă de tomate. Pentru găluște: 5 linguri griș, 2 linguri făină albă, sare, piper, 5-6 linguri apă, 1/2 linguriță pătrunjel uscat. Curățăm și spășăm legumele, după care punem niște apă la fiert într-o oală, iar când aceasta dă în clocot adăugăm roșiile. După câteva minute le scoatem și le punem la răcorit, le decojim de pieliță și le facem cubulețe. Într-o altă oală, încingem niște ulei și dăm drumul celorlalte legume. Le înăbușim cam 2-3 minute, după care adăugăm 4-5 litri de apă și le mai lăsăm să clocotească alte 5 minute. Adăugăm roșiile și restul condimentelor, și lăsăm să fiarbă până se pătrund toate condimentele. Când supa este aproape gata, dăm focul mai mic și adăugăm găluștele cu o linguriță.

Ciorbe de post

Deoarece există cu siguranță și persoane cărora supele nu le sunt pe plac, venim și cu șase rețete de ciorbe de post, gustoase și ușor de preparat.

Tu ce rețetă preferi?
  1. Ciorba de urzici cu orez. Ingrediente: 1 castronel urzici, 1 ceapă, 1 morcov, 1/2 ardei roșu, 100 gr roșii decojite, 2 linguri pastă de roșii de casă, 3 linguri ulei, 1 căniță orez, sare, piper, 1 lingură plină zarzavat, borș pentru acrit. Modul de preparare este asemănător la toate ciorbele.
  2. Ciorba de cartofi cu leuștean. Ingrediente: 500 gr cartofi, 1-2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină potrivită, 2 legături de ceapă verde, 3 legături de leuştean, 1 litru de borş, 5 linguri suc de roşii, 1 lingură de ulei, sare, piper, ou (opţional).
  3. Ciorba de fasole păstăi. Ingrediente: 400 gr fasole păstăi, 3 cartofi, 1 ardei roșu, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 ceapă, 1 cană cu borș, leuștean verde, 1 cană suc de roșii, 1 lingură de ulei, sare.
  4. Cioba de fasole verde. Ingrediente: 1 borcan mare de fasole verde conservată sau ½ kg proaspătă, 1 ceapă mare, 1 ardei capia, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 pătrunjel, 1 țelină mică, 1 dovlecel, ½ kg roșii, pastă de tomate, borș, verdeață, (leuștean, mărar, pătrunjel), 1 linguriță boia dulce, 1 linguriță curry, vegeta.
  5. Ciorba de dovlecel cu fasole verde. Ingrediente: 1 dovlecel mai mare, 2 cepe, 1 morcov, 2 ardei, 1/2 kg fasole verde, 5 linguri roșii cu legume pentru ciorbă, sare, 1 legătură mărar verde, 3 l apa, 3 linguri ulei.
  6. Ciorba crudă de țelină. Ingrediente: 1 rădăcină de țelină de mărime medie, 1 cană de apă, zeama de la jumătate de lămâie, 2 căței usturoi, 1 linguriță ulei de cocos preset la rece (sau alt ulei presat la rece), 2 linguri caju (opțional), 1 morcov, ½ ardei roșu, 2 linguri semințe de cânepă, 2-3 fire de pătrunjel, sare după gust.

Poftă bună!