Suntem campionii lumii! România, pe locul 1 la Campionatul Mondial de Degustare a Vinului în orb. Pe cine am învins în marea finală

de: Manolică Anca
16 10. 2023

Suntem campionii lumii la degustare în orb! Sâmbătă, 14 octombrie, ochii din lumea vinului au fost ațintiți asupra Château de Sainte Roseline, unde s-a desfășurat cea de-a 11-a ediție a Campionatului Mondial de Degustare Amatori organizat de Revue du Vin de France. Astfel, la capătul unei finale foarte tensionate, degustătorii din Team România au devenit campioni mondiali.

România, pe locul 1 la Campionatul Mondial de Degustare a Vinului în orb

În weekend-ul de stă pe cale de a se încheia, Château de Sainte Roseline a fost gazda celei de-a 11-a ediție a Campionatului Mondial de Degustare Amatori organizat de Revue du Vin de France. Pentru prima dată în istoria acestei competiții, la ”start” s-au reunit 33 de țări din toate cele 5 continente.

12 dintre cele mai importante vinuri ale lumii au fost încercate de către cei mai buni degustători de licori din lume. Obiectivul fiecărei echipe a fost de a identifica corect soiul de struguri, țara de origine, recolta, producătorul și denumirea, într-o competiție ce a combinat viteza, concentrarea și spiritul de echipă.

Cum s-au desfășurat probele

În cadrul concursului, echipele, formate din patru degustatori şi un antrenor, au testat pe nevăzute şase vinuri roşii şi şase vinuri albe din întreaga lume. Pentru fiecare băutură în parte, acestea trebuiau să identifice toate indicațiile mai sus enumerate, obiectivul fiind acela de a  acumula cât mai multe puncte.

Vinul se prezintă degustătorilor într-un decantor, singurul indiciu avut la dispoziţie fiind culoarea.

Sursa: La Revue du Vin

Team România, încoronată campioană

După un început timid de turneu, nimeni nu ar fi sperat că România va câștiga. Cu toate acestea, echipa s-a dovedit a fi una extrem de bine sudată. Cea mai bună somelieră a țării în 2018, Julia Scavo, alături de Valentin Ceafalau, Horia Hasnas, Cosmin Udrea și Radu Rizescu (antrenor), au reușit să facă o impresie bună.

”Această victorie este rodul unui adevărat lucru în echipă!”, a declarat pentru Revue de France, Julia Scavo, delegata României și cel mai bun somelier al României în 2018.

În ultima parte a competiției s-a dus o luptă extrem de intensă, dar totodată neașteptată, între România și Olanda, care și-au tot schimbat locul întâi și al doilea. În cele din urmă, însă, cel de-al doisprezecelea vin final a fost cel care a decis departajarea, România optând pentru un vin Banyuls, în timp ce Olanda a propus un vin Maury.

De la prima participare în 2019, echipa României a cunoscut o creștere de la an la an:

  • locul 11 în 2019
  • în 2020, România nu a participat
  • locul 9 în 2021
  • locul 7 în 2022
  • locul 1 în 2023

Citește și: De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin. Toți românii trebuie să știe asta