Ucrainenii refugiați au primit un ajutor din partea statelor UE, inclusiv România. Recent, declarațiile unui lider al Uniunii Creștin Sociale din Bavaria au iscat un adevărat scandal pe această temă. Se pare că ucrainenii care nu muncesc primesc sume enorme, iar nemții s-au săturat să le mai ofere acest ajutor.
Germania și Polonia sunt două dintre țările care au găzduit cei mai mulți refugiați ucraineni, alături de România. De peste doi ani, aceștia primesc un ajutor social mai mare decât solicitanții de azil.
Pe acest subiect a făcut declarații liderul grupului parlamentar în Bundestag al Uniunii Creştin Sociale (CSU) din Bavaria, Alexander Dobrindt, spunând:
Munciţi în Germania sau întoarceţi-vă în Ucraina, în partea de vest, care este mai sigură!
Refugiații ucraineni primesc un ajutor social în valoare de 583 de euro pe lună, de adult, fără să plătească chirie, iar Uniunea Creştin Democrată, aliatul cancelarului Olaf Scholz, critică în mod tot mai deschis faptul că acest ajutor este prea mare și ar trebui întrerupt.
Conform statisticilor, în Germania muncesc mai puțini refugiați ucraineni decât în Polonia sau alte țări baltice, însă refugiații dau vina pe birocrație și probleme cu recunoașterea diplomelor.
”Domnul Dobrindt vrea să trimită înapoi femei şi copii care poate şi-au pierdut soţii şi taţii pe front. CSU ar trebui să şteargă cuvântul creştin din numele său”, i-a replicat un oficial SPD.
Berlin, ambasadorul ucrainean, și-a apărat compatrioții împotriva atacurilor nemților, acesta spunând că sunt „foarte populiste”. Oleksii Makaiev a afirmat că:
„Rusia trage în fiecare zi asupra Ucrainei şi nu există un loc sigur pentru o femeie care îşi creşte singură cei trei copii în Ucraina. Se spune în Germania că există locuri sigure în Ucraina, dar cei care spun asta nu au fost niciodată în Ucraina”, a declarat la televiziunea germană Phoenix.
Mai mult de atât, cancelarul social-democrat Scholz a cerut recent în repetate rânduri ucrainenilor aflaţi Germania să caute să muncească.