Modificările aduse Legii pensiilor în ultima perioadă au contrariat mulți vârstnici și persoane care urmează să se retragă de pe piața muncii din România. Cum se calculează venitul oferit de stat la bătrânețe? Câtă vechime trebuie să ai, pentru a încasa o pensie de 6.000 lei.
În ultimele luni, autoritățile politice au dezbătut problema pensiilor din România, comentând diverse scenarii ce ar putea fi puse în aplicare. Rămâne de văzut evoluția lor. Cert este că premierul Marcel Ciolacu a declarat că de la 1 ianuarie 2024 pensiile vor crește cu 13,8 la sută.
Majorarea ce va fi aplicată din luna ianuarie 2024 ar avea legătură cu indexarea cu rata inflației, potrivit explicațiilor oferite de prim-ministrul social democrat. Nu este singura schimbare ce se promite a avea loc în anul viitor. Și drepturile vârstnicilor urmează să fie recalculate.
Te-ar putea interesa și: Pensii cu 6.000 de lei mai mari pentru acești români. Pensionarii care vor avea o creștere imensă
Legea pensiilor a suferit mai multe modificări în ultima perioadă de timp. Începând din anul 2024, ar trebui să fie pusă în aplicare recalcularea veniturilor financiare încasate de seniori. O mulțime de români așteaptă să afle ce sume vor încasa concret, după aplicarea acestui demers.
Dintre informațiile comunicate de autorități, pentru a beneficia de un venit financiar lunar, după retragerea de pe piața muncii, în valoare de 6.000 de lei, angajații ar trebui să contribuie la sistemul public de pensii timp de 33 de ani.
Te-ar putea interesa și: Când intră pensiile pe card în ianuarie 2024. Ce va apărea pe toate cupoanele de pensii
Capital a prezentat un exemplu relevant în acest sens. O persoană care a lucrat 6 ani și 9 luni de zile în grupe de muncă ar avea, potrivit noii formule de calcul a pensiilor, o vechime de 33 de ani și 3 luni de zile, în condiții normale. Ulterior, acest număr se adună cu cei 6 ani și 9 luni de muncă în grupe.
Totalul reprezintă 40 de ani. Într-un astfel de caz, se aplică 10,25 de puncte de stabilitate. Pe talonul de pensie, ele se traduc printr-un venit financiar de 66,40755 lei. Adăugând punctele de stabilitate, suma totală ajunge la 76,65755 lei.
Calculele nu se opresc însă aici. Pensia finală se calculează înmulțind numărul de puncte cu Valoarea de Punct (81 lei). Astfel, persoana despre al cărei caz vorbim, va ajunge să primească o pensie în valoare de 6.203 lei. Totuși, suma nu este netă, fiindcă va fi impozitată cu 10 procente, rezultând 5.800 lei net.