Suma pe care o va primi un medic de familie în 2024 pentru fiecare serviciu medical. Cât va lua pentru pacienții înregistrați
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dezvăluit prin intermediul platformei de transparență decizională, valorile punctelor per capita și per serviciu. Aceste sume reprezintă decontările acordate pentru fiecare pacient înscris în listă, în cazul medicilor de familie, și pentru fiecare serviciu medical furnizat, atât în asistența medicală primară (medici de familie), cât și în asistența medicală ambulatorie (medici de ambulator).
Ce sume primesc medicii de familie în 2024
Iată care sunt valorile propuse de CNAS:
- 7,7 lei – valoarea punctului per capita
- 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie)
- 3,3 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.
Potrivit comunicatului emis de CNAS, aceste valori au fost calculate ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pentru anul 2024, care a aprobat fonduri totale de 62,4 miliarde lei pentru bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Din această sumă, 44,5 miliarde lei sunt alocate pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical, conform prevederilor legale.
Pentru a asigura continuitatea furnizării serviciilor medicale, în luna ianuarie a anului curent, CNAS a încheiat, în regim de urgență, acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale.
Aceste acte mențin valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023, având în vedere data de 29 decembrie 2023, când a fost publicată Legea bugetului de stat pe anul 2024 în Monitorul Oficial.
În prezent, CNAS desfășoară acțiuni de control al serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate, pe toate domeniile de asistență medicală, pentru a se asigura de eficientizarea cheltuielilor publice și pentru a raporta realizarea măsurilor de control aprobate de Guvern.
Ce salarii au medicii de familie din România – cum sunt calculate
În România, salariile medicilor de familie sunt influențate de o gamă variată de factori, iar sistemul de salarizare este destul de complex.
Citește și: Documentele pe care toți pacienții trebuie să le păstreze. Monica Pop: „E dreptul vostru”
Există mai multe componente care determină suma totală a veniturilor unui medic de familie.
Pe lângă salariul de bază, medicii de familie pot beneficia de alte surse de venit, cum ar fi desfășurarea de activități private concomitent cu serviciul în sistemul de stat sau participarea la programe de prevenție și promovare a sănătății.
Deci, veniturile unui medic de familie în România pot atinge cifre semnificative, iar acestea diferă substanțial în funcție de mai mulți factori.
Potrivit unui calculator de venituri, salariul lunar al unui medic de familie începător fluctua anul trecut între 2.227 de lei și 6.236 de lei.
După cinci ani de experiență în domeniu, venitul crește între 2.461 de lei și 7.107 de lei pe lună.
Te-ar putea interesa și: Ce servicii medicale au fost eliminate, de la 1 aprilie, de la medicul tău de familie
Modul de calcul al salariului implică două componente majore: încasările de la Casa de Asigurări de Sănătate per capita (PC) și venitul per serviciu (PS).
Aproximativ jumătate din veniturile unui medic de familie derivă din încasările per capita, iar restul sunt generate de încasările per serviciu.
De asemenea, medicii de familie care realizează cele mai mari venituri au, în general, un număr semnificativ de pacienți în evidență, fiind esențial ca aceștia să fie asigurați.