Cu siguranță și tu ești tentat, de fiecare dată când mergi la supermarket, să faci cumpărăturile, să cumperi câte o pungă sau chiar mai multe, în funcție de câte produse ai achiziționat. Iată câți bani economisești pe lună, dacă vii cu propria pungă de acasă.
Te-ai gândit vreodată cât de mulți bani poți economisi, pe lună, dacă nu mai cumperi zilnic pungi de plastic de la supermarket? Statisticile arată că românii merg, în medie, de 2 ori pe săptămână la supermarket, pentru a-și face cumpărăturile.
80% dintre clienții marilor retailere, precum Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan, achiziționează produse pentru coșul zilnic de cumpărături, cât să încapă în 2 sau 3 pungi de plastic.
Asta înseamnă că fiecare român ar cumpăra, în medie, 5 pungi de plastic pe săptămână, fiecare costând 1 sau 2 lei, în funcție de magazinul frecventat.
La un calcul simplu, specialiștii atrag atenția asupra faptului că ai putea economisi 7,5 – 8 lei pe săptămână, adică 400 de lei pe lună, dacă nu ai mai cumpăra atât de des pungi de plastic din supermarket.
Sfatul experților este să reutilizezi pungile pe care deja le ai acasă sau să folosești plasele din bumbac sau material textil, acestea fiind puțin mai încăpătoare și prietenoase cu mediul înconjurător.
Studiile arată că o pungă de plastic s-ar descompune într-o mie de ani, spre deosebire de timpul de numai 12 minute în care este folosită la cumpărături.
„Cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Ecologiștii estimează că până în 2050, oceanele lumii ar putea conține mai mult plastic decât pești (ca greutate), în condițiile în care doar 1% din pungile de plastic sunt reciclate.”, scriu cei de la shtiu.ro.
Anul acesta vor fi consumate 5 trilioane de pungi de plastic, adică 160.000 pe secundă. Statisticile îngrijorătoare arată că mai puțin de 1% dintre pungile folosite sunt reciclate. Fiecare tonă de pungi de plastic reciclată economisește echivalentul energetic a 11 barili de petrol.
În total, folosim 100 de milioane de tone de plastic în fiecare an. Aproximativ 10% din acest plastic ajung în oceane, iar estimările internaționale arată că aproximativ 300 de milioane de pungi de plastic ajung în fiecare an numai în Oceanul Atlantic.
Citește și Ce nu se va mai găsi în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. S-a dat lege în UE