Jurnalista Elena Manea a câștigat în instanță daune morale într-o valoare semnificativă, după ce aceasta a fost la un pas să-și piardă viața, în urma unei transfuzii de sânge greșite, dar mai ales, din cauza incompetenței de care au dat dovadă cadrele medicale. Evenimentele nefericite au avut loc la spitalul CF2 din Capitală, acolo unde jurnalista a fost operată. La 7 ani distanță, instanța dă semne că ar putea face dreptate în acest caz.
Jurnalista a povestit recent calvarul prin care a trecut după o intervenție chirurgicală realizată la spitalul CF2 din Capitală, în urmă cu 7 ani. Operația a decurs bine, fiind finalizată cu succes. Din păcate, o transfuzie de sânge, despre care se crede că nu ar fi fost necesară, i-a pus viața în pericol, astfel că, doar o minune a putut să o salveze.
În urma transfuziei cu un sânge de altă grupă, Elena Manea a povestit că a făcut cea mai urâtă reacție din viața sa, respectiv, un sindrom al cidd intravascular disaminat. Din acel moment, viața sa atârna de un fir de ață
„Se întâmpla în iulie 2016. Totul a început cu o operație care a fost de succes, la finalul cpreia am primit o transfuzie greșită de sânge. Au fost discuții inclusiv dacă aș fi avut, n-aș fi avut nevoie de acea transfuzie.
Până la urmă nu mai contează, deși în dosar se zice că nu aș fi avut nevoie. La o oră și jumătate după ce curs sângele acela prin vene, am făcut cea mai dură reacție – un sindrom al cidd intravascular disaminat (…). Era clar că e ceva în neregulă și cineva a început să țipe pe lângă mine: ‘Fetelor, fetelor, pacienta cu AB4!’. Atunci, nu stiu, după anestezie m-am trezit ca prin vis și am spus că am zero (grupa de sânge – n.r.)”, a povestit jurnalista.
Jurnalista povestește că, din păcate, nu a fost o eroare, ci o greșeală imensă intenționată, căci înainte nu i s-a făcut niciun test pentru a afla ce grupă de sânge are, de fapt. Ulterior, pacienta a mai fost supusă la două intervenții, care nu ar fi fost recomandate în starea pe care o avea.
„Ei au făcut facut acele teste pe care nu le-au facut niciodată. Nici testul pretransfuzional la patul pacientului, nici alte teste. Din păcate situația se înrăutățea și pentru că, cel puțin, inițial chirurgii nu au stiut despre ce este vorba, nimeni nu le-a spus probabil toata povestea. Nimeni nu le-a spus…, s-a ascuns acolo, am mai fost deschisă de două ori în aceeași zi, operații total contraindicate in starea mea, care oricum era foarte grava. Este absolut un miracol că am spupraviețuit”, a mai spus aceasta.
După lupta cu moartea, pentru Elena Manea a început lupta cu justiția, o luptă care părea să fie mai grea decât cea pentru viață. De abia după 7 ani, instanța a decis despăgubiri în valoare de 300.000 de euro pentru daune morale, însă decizia nu este definitive și se poate ataca cu apel.
„Mai mult de 5 ani au durat cercetările. Un an de zile nu s-a întâmplat absolut nimic in acel dosar: foi albe. Doar la solicitarea nostre am inceput sa facem prima expertiza. Mai mult de 5 ani au durat cercetările. Un an de zile nu s-a întâmplat absolut nimic in acel dosar: foi albe. Doar la solicitarea nostre am inceput sa facem prima expertiza”, a declarat Elena Manea, la Realitatea PLUS.