După doi ani de la înaintarea solicitării de aderare la NATO, Suedia devine oficial al 32-lea membru al organizației cu sediul la Washington. „Lucruri bune se întâmplă celor ce așteaptă”, a transmis secretarul de stat american Antony Blinken. Ce presupune evenimentul pentru celelalte state membre.
Din 1949, când i-au fost puse bazele, cea mai puternică alianță militară din lume și-a mărit numărul de membri de la 12 la 31 de țări. Membrii fondatori NATO au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite.
Scopul NATO a fost să pună capăt expansiunii sovietice și să încurajeze integrarea politică în Europa. Organizația funcționează și astăzi, lucru știut de noi toți. Țări ale lumii se pot alătura și în prezent NATO, caz în care se declanșează un proces formal de discuții de aderare.
Fiecare țară interesată să adere la NATO trebuie să accepte un plan de acțiune, adaptat necesităților proprii. Acest plan include, de obicei, unele reforme politice, juridice, militare și de securitate de la care, fără îndoială, Suedia nu a făcut excepție.
După discuții de aderare NATO la Bruxelles, o scrisoare de intenție, protocoale de aderare semnate de membrii NATO și ratificate de guvernele țărilor deja membre, secretarul general al organizației invită statul să adere la tratatul în cauză, potrivit procedurilor naționale.
Așa s-a întâmplat și în cazul Suediei, care a devenit oficial al 32-lea membru NATO. Țara și-a exprimat intenția de a adera la alianța în cauză după ce Rusia a invadat Ucraina. Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a transmis că, de acum, unitatea și solidaritatea vor fi călăuzele statului pe care-l reprezintă.
„Lucruri bune se întâmplă celor ce așteaptă. Alianța noastră defensivă este mai puternică și mai mare decât a fost vreodată”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, mulțumind Suediei pentru „rezistență”.
Suedia aduce unele plusuri țărilor membre NATO, potrivit secretarului general al alianței, Jens Stoltenberg: forțe armate capabile de performanță și o industrie de apărare de primă clasă.
Membrii NATO se ajută reciproc în cazul în care un aliat este atacat, lucru deosebit de important în contextul în care situația de securitate din Europa nu a fost niciodată atât de gravă după al Doilea Război Mondial. Alăturarea Suediei reprezintă o mișcare strategică pentru a se bucura de securitate militară.
Între timp, Vladimir Putin amenință cu „contramăsuri”. Acestea vor depinde de „condițiile și amploarea integrării Suediei în NATO”, potrivit liderului de la Kremlin.
Amintim că toate țările de pe malul Mării Baltice, cu excepția Rusiei, sunt membre NATO. Finlanda a aderat la alianță în mod oficial în aprilie 2023, dublând lungimea graniței alianței cu Rusia.