Oamenii de știință au descoperit care sunt substanțele invizibile periculoase pentru oameni. Experții au făcut descoperiri importante, iar cercetarea este prima de acest gen. Potențialele efecte novice ale acestor substanțe au fost descoperite în cadrul cercetării de la Școala de Medicină Hull York și de la Universitatea din Hull.
Nivelurile ridicate de microplastice ingerate în corpul uman au potențialul de a avea efecte nocive, relevă un nou studiu.
Cercetarea – prima de acest gen care cuantifică nivelurile de microplastice care pot duce la efecte dăunătoare în celulele umane – a fost condusă de cercetători de la Școala de Medicină Hull York și de la Universitatea din Hull.
„Am fost foarte încântat să prezint un studiu de doctorat. Este pentru prima dată când oamenii de știință au încercat să cuantifice efectele nivelurilor de microplastice asupra celulelor umane folosind o analiză statistică a studiilor publicate disponibile.
Ceea ce am descoperit este că, în cadrul testelor toxicologice, observăm reacții care includ moartea celulelor și reacții alergice ca efecte potențiale ale ingerării sau inhalării unor niveluri ridicate de microplastice”, a declarat Evangelos Danopoulos, autorul principal și student PHD la Hull York Medical School.
Studiul a comparat concentrațiile de microplastice care au afectat viabilitatea celulelor cu concentrațiile la care sunt expuși oamenii prin ingerarea de alimente și apă contaminate, folosind trei studii anterioare realizate de Danopoulos și de grupul de cercetare Human Health and Emerging Environmental Contaminants de la Universitatea din Hull.
Aceste studii s-au axat pe contaminarea cu microplastice a apei potabile, a fructelor de mare și a sării de masă și au evidențiat niveluri ridicate de expunere umană la microplastice prin consumul acestora.
Echipa a comparat apoi aceste niveluri cu dozele care au provocat efecte adverse asupra celulelor umane în cadrul studiilor de toxicologie.
Studiile de toxicologie analizate au testat cinci categorii de efecte, și anume: citotoxicitatea (moartea/viabilitatea celulelor); răspunsurile imune (inclusiv reacțiile alergice); dacă microplasticele pot afecta în vreun fel membranele celulelor sau dacă pot trece în interiorul acestora; cauza stresului oxidativ (duce la deteriorarea celulelor și a țesuturilor) și genotoxicitatea (deteriorarea informațiilor genetice din celule).
S-a constatat că primele patru au fost afectate de expunerea la microplastice la anumite niveluri.
„Cercetările noastre arată că ingerăm microplastice la niveluri compatibile cu efectele nocive asupra celulelor, care sunt, în multe cazuri, evenimentul de inițiere a efectelor asupra sănătății.
Cu toate acestea, cea mai mare incertitudine la ora actuală este modul în care microplasticele ingerate sunt excretate din organism. Acesta este un punct crucial pentru a înțelege adevăratul nivel de risc
Analiza noastră a datelor a arătat că viabilitatea celulelor depinde de forma microplasticelor. Microplasticele de formă neregulată, care sunt majoritatea celor găsite în mediul înconjurător, sunt mai periculoase decât cele sferice.
Până în prezent, majoritatea studiilor toxicologice au testat microplasticele sferice. Trebuie să se treacă la testarea celor de formă neregulată”, a adăugat Evangelos Danopoulos, conform Eurekalert.
Cercetătorii au declarat că, deși testele au arătat efecte asupra celulelor în cadrul testelor de toxicologie, nu există încă nicio cercetare care să arate ce se întâmplă cu microplasticele după ce acestea intră în corpul uman.
Lucrarea intitulată „O revizuire rapidă și analize de meta-regresie a impactului toxicologic al expunerii la microplastice în celulele umane” este publicată în Journal of Hazardous Materials.