Substanța periculoasă din pasta de dinți, supe și produse de patiserie consumate de români. Ce spun autoritățile

Substanța periculoasă din pasta de dinți, supe și produse de patiserie consumate de români. Ce spun autoritățile
Cercetătorii spun că ”rezultatele nu pot fi extrapolate la oameni”

Un nou studiu vine să tragă un semnal de alarmă, cu privire la sănătatea noastră. Acesta arată că un aditiv găsit în pasta de dinți și în produsele alimentare ar putea cauza cancer, spun oamenii de știință. Studiul mai arată că dioxidul de titan duce la creșteri precanceroase la 40 la sută dintre șobolanii testați. Aditivul se regăsește în pasta de dinți și în mai multe produse de patiserie.

Dioxidul de titan folosit în alimentație și la pasta de dinți

Un ingredient utilizat pe scară largă în pasta de dinți și într-o serie de produse alimentare poate cauza cancer, este ultima descoperire făcută de oamenii de știință. Aditivul, dioxidul de titan, a provocat creșteri precanceroase la 40% dintre șobolanii cărora li s-a administrat această substanță chimică în apa de băut, potrivit cercetătorilor din Franța și Luxemburg. De asemenea, a accelerat dezvoltarea acestor creșteri, care nu sunt maligne, dar care se pot transforma în cancere mai periculoase.

Dioxidul de titan, denumit E171, este utilizat pe scară largă în dulciuri, ciocolată, biscuiți și gumă de mestecat, precum și în pastă de dinți și creme de protecție solară, pentru a albi produsele sau pentru a le face să pară mai opace.

Cercetări anterioare efectuate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului au constatat că inhalarea acestui aditiv, dioxidul de titan, care este utilizat și în produse precum vopselele, poate cauza cancer.

Cercetătorii spun că este pentru prima dată când o astfel de legătură a fost demonstrată atunci când produsul este consumat pe cale orală. În cel mai recent studiu, oamenii de știință au descoperit că dioxidul de titan a fost absorbit de intestin și a trecut în sânge, unde s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Creșteri precanceroase au fost găsite în intestinul sau în colonul a 40% dintre șobolanii expuși la produsul chimic, dar la niciunul dintre cei cărora li s-a administrat apă necontaminată. S-a constatat, de asemenea, că dioxidul de titan slăbește sistemul imunitar al șobolanilor.

„Rezultatele nu pot fi extrapolate la oameni”

Nu este clar dacă produsul ar putea avea un efect similar la oameni, iar oamenii de știință au declarat că rezultatele lor „nu pot fi extrapolate la oameni”. În ciuda acestui fapt, guvernul francez a ordonat o anchetă imediată privind siguranța aditivului în cauză, dioxidul de titan.

Aceasta va avea loc ca parte a unei investigații mai ample privind impactul nanomaterialelor asupra sănătății, iar rezultatele vor fi publicate până la sfârșitul lunii martie. Într-o declarație comună, ministerele franceze ale economiei, sănătății și agriculturii au declarat următoarele:

„Un studiu realizat de Institutul Național de Cercetare Agricolă (INRA) și publicat astăzi arată că expunerea pe cale orală la dioxidul de titan (E171), aditivul utilizat în special în industria agroalimentară, este susceptibilă de a avea efecte asupra sănătății. Cu toate acestea, în acest stadiu, rezultatele studiului nu fac posibilă extrapolarea la om.

Având în vedere concluziile acestui studiu, ministerele Economiei, Sănătății și Agriculturii au decis să sesizeze în comun Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a Mediului și a Sănătății Ocupaționale (Anses) pentru a stabili dacă aditivul alimentar E171 prezintă un potențial pericol pentru consumatori.”, spun oficialii francezi, preluați de Independent UK.

„Dioxidul de titan poate să interfereze cu ADN-ul uman”

Cu toate astea, mai multe state, inclusiv România, au luat decizia de a se gândi serios în a elimina de pe piață toate produsele care conțin dioxidul de titan. Decizia ar afecta majoritatea companiilor mari producătoare de astfel de produse, fie cele de igienă, sau chiar a celor de panificație.

În România, cercetătorii din industria alimentației sunt de părere că acest aditiv poate afecta sănătatea umană, după cum declară și Daniela Borda, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Galați:

„E171 este un aditiv alimentar din categoria coloranților și s-a observat, anul trecut, în 2021, că acest aditiv poate să interfereze cu ADN-ul uman, iar efectul constatat este unul de genotoxicitate.

Este prezent în numeroase alimente care au culori foarte puternice, dulciuri, produse de patiserie, dar și în produse cosmetice și creme de protecție solară”.

Conform decizie autorităților române, majoritatea produselor unde se folosește acest aditiv, nu au trecute pe etichete prezența acestuia. Așa se face că, în următoarele șase luni, comercianții sunt obligați să scoată de la vânzare toate produsele unde se știe clar că dioxidul de titan este prezent.