Substanța care hrănește și menține elasticitatea părului. Toate femeile trebuie să și-o pună în mască

de: Alexandra Chivu
07 04. 2021

Colagenul este o substanță extrem de importantă pentru sănătatea și frumusețea părului, pielii și unghiilor. Organismul nostru produce în mod normal colagen, dar după vârsta de 30 de ani acest proces are de suferit, ca urmare a înaintării în vârstă. Producția de colagen este afectată și de fumat, dietele dezechilibrate, poluare, expunerea la soare și deshidratare. Soluții pentru a compensa pierderile de colagen există.

Colagenul, substanța care hărnește și menține elasticitatea părului

Colagenul reduce căderea părului. El era prezent în majoritatea țesuturilor, iar părul nu face excepție. Acest element este esențial pentru menținerea rezistenței și a elasticității lui, iar reducerea cantității poate conduce la rupere și chiar la căderea acestuia.  De asemenea, tot el poate oferi un volum consistent părului. S-a descoperit că sporește diametrul firelor de păr, oferind aspect bogat și sănătos. În plus, influențează și strălucirea părului.

Părul uscat și fragil îmbătrânește chipul, iar colagenul ne scapă de această grijă. În stratul dermic sunt glande sebacee, care sunt fixate de partea superioară a fiecărui folicul de păr. Funcția lor este de a ajuta la păstrarea hidratării prin secreția de sebum. Cel mai important lucru este echilibrul.

Producția excesivă de sebum poate conduce la căderea excesivă a părului. Pe de altă parte, producția slabă de sebum usucă părul și îl face lipsit de fermitate, dar și foarte fragil. Colagenul menține acest echilibru și este un ingredient minune pentru podoaba capilară.

Obiceiurile care distrug mai repede colagenul 

„Colagenul este o proteină de rezistență. De exemplu, la nivelul pielii, în derm, colagenul este prezent într-o proporție de 70%. Pentru păr și unghii, colagenul furnizează unul dintre componentele keratinei, care este componenta predominantă care există în păr și unghii.

Cu siguranță, cel puțin pentru piele, după 30 de ani producția de colagen în pielea noastră scade. De atunci începem să observăm că pielea noastră devine mai subțire, încep să apară ridurile. Colagenul este ca o rețea de rezistență a pielii nostru, care asigură elasticitatea pielii.

O dietă dezechilibrată, bogată în dulciuri sau făinoase, alimente bogate în zaharuri, distrug mai repede colagenul. Acest lucru s-a observat prima dată la pacienții bolnavi de diabet. Pe urmă este fumatul, consumul excesiv de alcool și expunerea la soare, în special la solar”, a explicat doctor Angelica Banu, specialist chirurgie plastică și reconstructivă, într-un interviu pentru CSID.