Marți, 5 martie 2024, are loc simularea Bacalaureatului 2024, unde elevii de la profilul uman susțin proba scrisă la Istorie. Subiecte istorie Simulare BAC 2024. Iată ce subiecte au avut de rezolvat elevii claselor a XII-a.
După încheierea probei la istorie, subiectele și baremele vor fi publicate pe site-ul oficial subiecte.edu.ro. Elevii au dreptul să intre în sala de examen între orele 08.00 și 08.30, iar accesul este condiționat de prezentarea cărții de identitate sau a pașaportului pentru identificare.
Proba începe la ora 09.00 și se desfășoară pe o perioadă de trei ore, începând de la momentul încheierii distribuirii subiectelor fiecărui elev.
Structura examenului la simulare este similară cu cea a examenului de Bacalaureat, cuprinzând trei subiecte, fiecare notat cu 30 de puncte.
Toți elevii din clasele a XII-a și a XIII-a primesc aceleași subiecte.
Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor. Predarea se face fără a primi subiectele, iar trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări.
La fel ca în cazul simulării Evaluării Naționale, lucrările elevilor vor fi scanate în clasă și apoi corectate digital, asigurând o eficiență sporită în procesul de evaluare.
După finalizarea scanării tuturor lucrărilor, asistenții le introduc într-un plic sigilat, păstrat în condiții de securitate până la finalul fiecărei probe. Rezultatele sunt încărcate în aplicația dedicată evaluării digitalizate.
Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori, distribuirea lucrărilor către aceștia făcându-se în mod aleatoriu prin intermediul platformei destinate evaluării digitalizate. Diferențele semnificative de notare necesită reevaluarea lucrării de către alți doi profesori evaluatori.
Evaluarea se realizează pe baza baremului de evaluare și notare, iar media aritmetică a notelor acordate de fiecare evaluator este calculată de aplicația informatică. Notele extreme sunt eliminate, iar nota finală se calculează pe baza celor două note centrale.
Notele de la simulare se consemnează în catalog doar la cererea expresă a elevilor. În rest, rezultatele nu vor fi făcute publice și vor fi discutate individual cu fiecare elev, prin dezbateri la nivel de clasă sau în cadrul ședințelor cu părinții, în vederea îmbunătățirii performanțelor școlare, conform informațiilor de pe site-ul edu.ro.
Simularea bacalaureatului 2024 a început luni cu proba de limba română și se încheie pe 15 martie.