SUA și Germania încep războiul. Și România va fi afectată
SUA a mărit presiunea asupra Germaniei, deschizând calea unor sancțiuni dure, pentru colaborarea Berlinului cu Moscova în proiectul gazoductului Nord Stream 2.
Germania și SUA încep războiul. Cum va fi afectată România
Administrația Donald Trump pune presiune pe Germania din cauza colaborării acesteia cu Rusia, în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2.
”Este un avertisment clar către companii: ajutarea și încurajarea proiectelor cu influență toxică ale Rusiei nu vor fi tolerate”, a declarat Mike Pompeo, secretar de stat american, într-o conferință de presă. „Părăsiți proiectul acum sau riscați consecințele”, a mai avertizat tăios șeful diplomației americane.
Nord Stream 2 traversează pe sub Marea Baltică
Gazoductul Nord Stream 2 traversează pe sub Marea Baltică, este aproape încheiat și se așteaptă ca el să dubleze exporturile de gaze naturale dinspre Rusia către Germania, cea mai mare economie a UE. Valoarea livrărilor este estimată la 10 miliarde de euro.
În 2019, Donald Trump a semnat un pachet legislativ care îi vizeză pe antreprenorii care lucrează la Nord Stream 2, și la un alt proiect de gaze rusesc, TurkStream, care traversează Marea Neagră. Dar, în vreme ce acele sancțiuni erau axate pe asistență tehnică, legea separată Countering America’s Adversaries Through Sanctions (Contracararea Adversarilor Americii prin Sancțiuni) prevede măsuri drastice ce pot include chiar interzicerea accesului la sistemul financiar american.
Rex Tillerson a exceptat Nord Stream 2 și TurkStream de la sancțiuni
Astfel, după ce președintele Donald Trump a semnat fără entuziasm această lege în 2017, pe vremea când încă spera într-o relație bună cu Rusia, secretarul american de stat de la acea vreme, Rex Tillerson, un apropiat al lui Vladimir Putin, a exceptat Nord Stream 2 și TurkStream de la sancțiuni, motivul fiind că lucrările la aceste proiecte au început înainte de instalarea sa în funcție.
În prezent, Mike Pompeo a anunțat revizuirea câtorva dintre directive, care anulează exceptările, ceea ce înseamnă că firmele germane vor fi sancționate chiar și pentru investiții de mici dimensiuni.
Germania, nemulțumită de sancțini
Astfel, decizia secretatului de stat nu autorizează nici o acțiune anume, acesta urmând a fi stabilită de către administrație. Pe de altă parte, Germania și-a exprimat deja nemulțumirea față de legea anterioară privind sancțiunile, susținând că reprezintă un amestec în treburile sale interne.
De asemenea, țări terțe, cum sunt Ucraina, Polonia sau statele baltice se tem ca Nord Stream 2 să nu întărească și mai mult Rusia lui Vladimir Putin.