SUA în prag de criză: Cât de mare e probabilitatea unei noi recesiuni

de: Puiu Alexandru
21 11. 2018

În cei doi ani de mandat, numărul deciziilor neinspirate luate de Trump a atins un nivel astronomic, dar unele dintre ele s-ar putea să aibă consecințe dezastruoase și să se reflecte într-o nouă recesiune pentru SUA.

La final de 2016, Donald Trump câștiga poziția de președinte ale Statelor Unite și reușea să divizeze țara în două. Niciodată nu a fost o situație mai tensionată în cea mai puternică democrație din lume ca atunci. Între timp, după doi ani, situația nu doar că nu s-a îmbunătățit, dar problemele cu care se confruntă SUA sunt mai mari ca niciodată.

Din câte se pare riscul unei noi recesiuni este în creștere și totul pleacă de la deciziile neinspirate ale lui Donald Trump și de la atitudinea sa agresivă cu țări precum China sau Rusia. Un studiu Reuters, asociază o probabilitate de 35% unei noi crize economice similare cu cea din 2008. Aceasta s-ar putea să se producă în următorii doi ani, conform unui eșantion de peste 100 de economiști influenți.

Reuters a realizat sondajul în perioada 13 – 19 noiembrie a acestui an, iar concluzia la care au ajuns cei 100 de economiști intervievați este îngrijorătoare. Conform mediei calculate în urma studiului, probabilitatea unei recesiuni în următori ani a crescut la 35% în 2018 de la 30% în 2017.

Întrebarea primită de economiști a fost formată din două părți. Întrebați dacă văd o criză economică în anul viitorul, 70 dintre ei au răspuns că probabilitatea ca ea să aibă loc este de 15%, la fel ca în urmă cu câteva luni. Același risc pentru următori doi ani, în opinia celor mai mulți dintre ei este de 35%.

”În timp ce multe economii dezvoltate încetinesc deja, creșterea în cea mai mare economie a lunii este încă solidă iar rata oficială a șomajului este cea mai scăzută în aproape jumătate de secol. Dar, potrivit estimărilor economiștilor, această creștere va încetini până la sfârșitul anului viitor, din cauza războiului comercial cu China.”, conform Hotnews.

Problemele sunt cauzate de faptul că se estimează o încetinere a creșterii produsului intern brut la 2.0 – 2.5% în 2019 pentru Statele Unite. Apoi, în 2019, va ajunge până la 1,8%. Cele mai mari probleme sunt însă cauzate de aplicarea unor taxe vamale de 10% asupra unor importuri din China în valoare de peste 200 de miliarde de dolari, iar taxa respectivă a intrat în vigoare din septembrie. China a ripostat anunțând, la rândul său, noi tarife vamale asupra unor importuri din SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari.