13 iul. 2023 | 07:24

SUA, decizia care ar putea declanșa teroarea în Occident. Vladimir Putin va trece imediat la acțiune

News
SUA, decizia care ar putea declanșa teroarea în Occident. Vladimir Putin va trece imediat la acțiune
Joe Biden și Vladimir Putin

Potrivit unui general american citat de Sky News, Ucraina ar putea beneficia de rachete cu rază lungă de acțiune ATACM furnizate de SUA. Kievul a căutat de mult timp sistemele de rachete tactice ale armatei americane, susținând că acestea ar sprijini atacarea forțelor rusești amplasate în spatele liniilor de front. Cum va reacționa Vladimir Putin?

Ce avantaje prezintă rachetele cu rază lungă de acțiune

Generalul Randy George, nominalizat de președintele Joe Biden pentru a deveni generalul de top al armatei, a scos în evidență potențialul acestui sistem de rachete, subliniind creșterea razei de acțiune.

„Această rachetă este un sistem grozav și adaugă o rază de acțiune. Practic, ceea ce ar oferi este capacitatea de a ataca ținte mai adânci”, a declarat generalul George.

Rachetele ATACM sunt proiectate pentru a fi lansate de pe sol către suprafață și cântăresc până la 1.673 kg. Acestea au o rază de acțiune de aproximativ 298 km și, de obicei, sunt mobile pe șosea și amplasate pe vehicule.

Cu toate că Ucraina a cerut livrarea acestor rachete încă de la începutul conflictului, administrația Biden a fost reticentă până acum în a le furniza, având în vedere amenințările insistente ale Rusiei. Cu toate acestea, Marea Britanie a trimis deja rachete de croazieră Storm Shadow, cu o rază de acțiune similară cu ATACM, către Ucraina, iar Franța a început să livreze rachete SCALP, cu o rază de acțiune de 250 km.

Poziția Franței cu privire la trimiterea rachetelor cu rază lungă de acțiune

O sursă militară franceză a declarat pentru Reuters că rachetele SCALP vor fi integrate în avioane de război neoccidentale și vor fi utilizate doar în interiorul granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Aceeași sursă a menționat că Rusia a lansat deja rachete cu o rază de acțiune mult mai mare, iar Franța nu consideră aceste livrări drept o escaladare.

Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că intenționează să sporească livrările de arme și echipamente către Ucraina pentru a permite țării să aibă capacitatea de a răspunde pe măsura atacurilor. Macron a făcut aceste declarații la sosirea sa la summitul NATO din Lituania.

„Am decis să măresc livrările de arme și echipamente pentru a le permite ucrainenilor să aibă capacitatea de a lovi în profunzime, păstrând în același timp doctrina noastră de a permite Ucrainei să își apere teritoriul”, a declarat Emmanuel Macron.

Decizia SUA de a furniza acest tip de arme Ucrainei ar putea declanșa rapid furia lui Vladimir Putin, care a avertizat în diferite momente ale războiului că va reacționa în consecință. Liderul rus a promis că va ataca obiective din Occident, neatinse până acum. El a dat de înțeles că Rusia nu duce lipsă de arme, astfel că poate trece în orice moment la acțiune.

„Dacă ajung să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun și vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit”, a susținut șeful de la Kremlin, în urmă cu un an, citat de EFE. Tot Vladimir Putin a susținut că această posibilă decizie a SUA de a furniza arme cu rază lungă de acțiune nu va face decât să prelungească războiul, provocând și mai multe daune.