SUA, criticată în termeni duri de șeful OMS : „Este regretabil să vedem că unele ţări merg înapoi”

SUA, criticată în termeni duri de șeful OMS : „Este regretabil să vedem că unele ţări merg înapoi”
Șeful OMS și Joe Biden

În cursul zilei de miercuri, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut mai multe declarații referitoare la situația actuală și viitoare în SUA, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul constituțional la avort, compromițând viitorul a milioane de femei și copii. După decizia neasteptată din partea SUA, OMS și-a arătat dezamăgirea și dezacordul total față de legistlația americană, oferind previziuni devastatoare pentru viitor.

SUA, aratată cu degetul de întreaga lume

Decizia Curţii Supreme de Justiţie a SUA de a anula hotărârea Roe vs. Wade, prin care nu mai recunoaşte dreptul constituţional la avort, a fost etichetată de OMS drept „un regres” care va costa multe vieți.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful OMS a vorbit despre cercetările și date științifice care indică faptul că, accesul la avorturile sigure și legale salvează vieți, oferindu-le femeilor în necesitate șansa de a se salva pe ele, fără a apela la diverse alte metode cu riscuri mari pentru viață.

Printre altele, acesta a explicat fenomenul devastator care se va extinde în SUA după această nouă lege.

„Restrângerea avortului împinge femeile şi fetele spre avorturi nesigure care duc la complicaţii, chiar la deces”, arătându-și îngrijorarea față de viitor.

De asemenea, șeful OMS a sublinat că această restrângere la avort va afecta cel mai tare femeile care provin din medii sărace și marginalizate, care vor apela la diverse metode ilegale de avort, putând să-și provoace în acest fel moartea.

„Nu ne aşteptam cu adevărat la acest lucru din partea SUA”, a transmis șeful OMS, subliind că această decizie a Curții Supreme reprezintă un pas înapoi privind protecția femeilor și a mamelor ai căror copii sunt nedoriți. În ciuda faptului că SUA a susținut diverse programe de sănătate maternă și îngrijire a femeilor din țările în curs de dezvoltare.

Specialiștii în Sănătate promovează avortul, ca mijloc de salvare de vieți omeneși

Cercetătorul şef al OMS, Soumya Swaminathan, a declarat că poziţia agenţiei de sănătate a ONU privind beneficiile avortului se bazează pe zeci de ani de studii și informații, prin care s-a demonstrat că „accesul la avort în condiţii de siguranţă este o măsură care salvează vieți.

Specialistul a comparat decizia Curții supreme din SUA cu refuzul de a-i da unei persoane bolnave medicamentul de care are nevoie pentru a se salva.

Soumya Swaminathan a mai explicat că interzicerea avortului ar avea consecințe mult mai grave, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, decât avantaje.

„Ceea ce fac aceste interdicţii… este că duc femeile în mâinile unor oameni care sunt acolo pentru a exploata situaţia, efectuând avorturi nesigure şi, foarte adesea, având ca rezultat o cantitate uriaşă de daune pentru sănătatea lor şi, uneori, moartea”, a adăugat Swaminathan.

De asemenea, șeful OMS, Tedros, și-a explicat îngrijorarea privind efectele hotărârii Curţii Supreme din SUA, care ar putea fi luate drept exemplu şi de alte țări, introducând legi similar legate de interdicția de a avorta.