15 aug. 2023 | 07:03

SUA, anunț important despre arestarea lui Vladimir Putin pentru crimele de război comise. În ce condiții va avea loc

News
SUA, anunț important despre arestarea lui Vladimir Putin pentru crimele de război comise. În ce condiții va avea loc
Vladimir Putin riscă să ajungă la închisoare

Beth Van Schaack, ambasadorul general al Statelor Unite pentru justiția penală globală și reprezentant al Departamentului de Stat al SUA și-a exprimat părerea cu privire la posibila arestare a lui Vladimir Putin pentru crimele comise în Ucraina. Potrivit oficialului, această acțiune nu va putea avea loc în orice circumstanță, motiv pentru care, este nevoie de pregătiri anterioare ale anchetei, astfel încât, atunci când se va ivi momentul potrivit, lucrurile să se întoarcă împotriva liderului rus.

În ce condiții va putea fi pedepsit Putin pentru crimele comise în Ucraina

Într-un interviu acordat pentru Babel și citat de Ukrainska Pravda, Beth Van Schaack a menționat că, deși Statele Unite sprijină în mod ferm un tribunal internațional în cadrul sistemului judiciar din Ucraina, acesta nu ar putea depăși imunitatea lui Putin pe durata mandatului său.

Astfel, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA și-a exprimat îndoiala că președintele rus Vladimir Putin va fi arestat pentru crimele comise în Ucraina în timpul mandatului său ca șef al statului, însă a subliniat importanța continuării anchetei împotriva lui Putin și pregătirea pentru acțiune rapidă în cazul unor transformări politice în Rusia.

Van Schaack amai declarat că, dacă Putin va ajunge în custodia unei instanțe străine sau va fi arestat, acest lucru va însemna că el nu mai ocupă fincția de președinte al Rusiei.

„Este puțin probabil ca cineva să îl aresteze pe Putin cât timp este șeful statului. Dacă va ajunge în custodia unei instanțe străine, a CPI sau a camerei speciale ucrainene, cel mai probabil se va întâmpla pentru că el nu va mai fi șeful statului.”, a declarat sursa citată.
Ancheta nu trebuie să se oprească

Cu toate acestea, ambasadorul american a subliniat că acest lucru nu înseamnă că ancheta împotriva lui Putin trebuie abandonată. Ea a menționat că este important ca Ucraina să continue să investigheze și să strângă dovezi împotriva președintelui rus în timpul mandatului său.

Van Schaack a explicat că în eventualitatea unor transformări politice în Rusia și pierderea imunității de către Putin, Ucraina ar trebui să fie pregătită pentru acțiune rapidă și să dispună de informațiile necesare pentru a lua măsuri legale în consecință.

Această perspectivă este susținută și de procurorul general adjunct al SUA, Kenneth Polite, care a confirmat în iulie că, Statele Unite sprijină un tribunal internațional care se bazează pe dreptul ucrainean, dar include și concepte de drept internațional.

Șansa ca Vladimir Putin să plătească pentru crimele de război există

Deși s-a vorbit mult în contextul războiului despre crimele de război teribile comise de Rusia, lucrurile par să nu fie clare de nicio parte.

Pe lângă incertitudinile menționate mai sus, Anton Korinevici, ambasador cu o misiune specială la Ministerul Afacerilor Externe, a declarat anterior într-un interviu pentru European Pravda că nu există o perspectivă clară privind modul în care va arăta un tribunal pentru crima de agresiune a Rusiei.

În cadrul interviului oferit pentru Babel, Beth Van Schaack a fost întrebată dacă un tribunal care nu poate depăși imunitatea președintelui merită efortul, iar răspunsul acesteia a fost fără echivoc afirmativ, oferind și argumente în acest sens.

„Cu siguranță merită. Există mulți alți oficiali de rang înalt în Rusia care sunt responsabili pentru războiul din Ucraina. Ei ocupă funcții de conducere de rang înalt, iau decizii și acțiuni directe care reprezintă agresiunea rusă.

Acești oameni trebuie să răspundă pentru crima de agresiune, pentru toate crimele de război și atrocitățile. Prin urmare, o instanță specială de acuzare își are rostul”, a spus Van Schaack.

 

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Evită floarea în borcanele cu murături. Multe gospodine fac o mare greșeală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro