Impactul renunțării la Facebook asupra sănătății este fenomenal

de: Diana Radu
02 02. 2019

Un studiu realizat la două universităţi americane de prestigiu, Stanford şi New York, arată că viaţa fără Facebook le aduce oamenilor mult mai multă fericire. Cum s-a schimbat viața celor care au renunțat pentru o lună la rețeaua de socializare.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii de la cele două universități au recrutat 2.488 de oameni. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri. Astfel, un grup a beneficiat de liberatatea accesului pe Facebook, fără nicio restricție. La polul opus, celelalt grup nu a avut voie să folosească rețeaua de socializare timp de o lună.

Cei care au renunțat vreme de o lună la Facebook s-au confruntat cu mai multe stări, mulți dintre ei au declarat inițial că se simt foarte singuri. Pe tot parcursul studiului, comunicarea între participanți și cercetători s-a făcut în timp real.

Rezultatele studiului, au fost însă surprinzătoare. Participanții au declarat la sfârșit că o pauză de la Facebook le-a adus mult mai multă fericire și că a fost o perioadă de relaxare, care a contribuit la starea de fericire.

O pauză de la Facebook aduce fericire

Studiul a vizat în special rețeaua de socializare, Facebook. Astfel, participanții care au luat timp de o lună o pauză de la Facebook, au avut toată libertatea de a intra pe celelalte rețele de socializare. Însă, spre surprinderea cercetătoriloe, aceștia au folosit foarte puțin Twitter sau Instagram.

Cei care nu au folosit Facebook-ul și-au umplut timpul liber cu alte activități, precum socializarea în mediul real cu rudele şi prietenii sau cu uitatul la televizor. În urma studiului, participanții au învățat că viața lor fără Facebook s-a schimbat considerabil. Astfel, aceștia au intrat și mai puțin pe această rețea de socializare după terminarea studiului.

Studiul a mai scos în evidență, faptul că mai puțin timp petrecut pe Facebook, înseamnă mai puţine știti citite și în același timp mai mult timp pierdut. Se pare că, știrile au un efect negativ asupra comportamentului nostru.