Vești proaste înainte de începerea școlii. Medicul Andreea Moldovan vine cu informații noi, potrivit unui studiu american realizat pe copii. Din păcate, se pare că odată cu declanșarea gripei sezoniere, probabilitatea de a deosebi simptomele cauzate de aceasta și de COVID-19 este destul de mică sau aproape imposibilă.
Milioane de români trăiesc sub presiunea noului coronavirus care pare a fi cât se poate de imprevizibil și agresiv. Odată cu începerea școlii, sute de mii de elevi, familiile acestora, cât și cadrele didactice, vor fi expuse infectării cu COVID-19.
Din păcate, potrivit unui studiu american publicat în revista JAMA, simptomele care ar putea apărea la copiii infectați cu noul coronavirus sunt aproape identice cu cele cauzate de gripa sezonieră, care face mii de victime în fiecare an.
Astfel, părinții și medicii vor întâmpina dificultate în a depista care dintre cei doi viruși este prezent în organism, în lipsa unui test de COVID-19.
Pentru a întâmpina această problemă preconizată de specialiști, de-a lungul verii, tot mai mulți doctori au recomandat vaccinul gripal care ar trebui făcut în această perioadă, la începutul toamnei.
În ciuda simptomelor similare există o speranță în ceea ce privește reacția copiilor în prezența noului coronavirus. Experţii care au realizat studiul au dezvăluit că numărul copiilor cu Covid-19 care au avut febră, tuse, diaree, vărsături, dureri de cap sau dureri în piept a fost mai mare decât cel al copiilor cu gripă sezonieră, însă procentul este nesemnificativ.
Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, a explicat că mulți copii pot avea COVID-19, fără a avea vreun simptom specific sau pot fi infectați cu virusul gripal, iar simptomele date de acesta să aibă efecte mai grave decât cele ale COVID-19.
„Nu neapărat, pentru că şi copiii care au făcut gripă în sezonul trecut şi a fost o epidemie adevărată, care a lovit foarte mulţi copii, aveau simptome variabile, de la o uşoară astenie sau subfebrilitate sau o tuse rebelă până la simptome severe, cu febră înaltă, cu tuse, cu stare influenţată.
Depinde atât de virus şi de organismul pe care apare infecţia anvergura simptomelor care apar şi pe care le dezvoltă persoana infectată”, a declarat medicul.
Doctorul infecționist a mai menționat că în acest an, identificarea tipului de gripă la copii va fi o adevărată provocare.
„Va fi o loterie să ştim dacă este una sau cealaltă sau dacă nu cumva vor fi amândouă. Copilul trebuie izolat, nu mai trebuie dus la şcoală sau la grădiniţă, pentru că este un risc mult prea mare pe care nu merită niciun părinte să şi-l asume, în al doilea rând este de anunţat medicul de familie, care va decide care este conduita în acel moment”, explică medicul Andreea Moldovan, potrivit Digi24.