27 apr. 2021 | 12:33

Studiu. Distanțarea fizică nu limitează, de fapt, transmiterea noului coronavirus. Ce au descoperit cercetătorii

Sănătate
Studiu. Distanțarea fizică nu limitează, de fapt, transmiterea noului coronavirus. Ce au descoperit cercetătorii
Distanțarea fizică nu împiedică transmiterea virusului Sursă foto: rmmagazine.com

Descoperirile făcute în cadrul unui studiu realizat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts ( MIT ) au arătat că distanțarea fizică de doi metri nu este atât de eficientă precum se credea. Potrivit cercetătorilor, evitarea transmiterii virusului este influențată de alți factori, asupra cărora nu s-a pus la fel de multă importanță.

Virusul se poate transmite și atunci când porți corect masca

Potrivit studiului realizat de cercetărorii de la MIT, noul coronavirus se poate contacta în mai multe condiții, indiferent dacă păstrezi o distanță de 2 metri sau de 20 de centrimetri. De asemenea, studiul demonstrează că virusul se poate transmite chiar și atunci când toate persoanele aflate într-o încăpere poartă corect masca de protecție.

Având în vedere aceste concluzii, profesorii Martin Z. Bazant şi John W.M. Bush au pus sub semnul întrebării recomandările făcute până acum de către Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi de cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, recomandări pe care o lume întreagă le-a adoptat pe parcursul pandemiei.

Aceeștia susțin că alți factori precum numărul de persoane aflate într-o încăpere, ventilația din acel spațiu, timpul petrecut și purtarea măștii sunt extrem de importante pentru a calcula riscul de infectare.

Regula distanțării nu are „o bază științifică”

Astfel, cercetătorii MIT au observat că „distanțarea fizică protejează picăturile mari precum cele eliberate în timpul strănutului, dar nu face nimic pentru a proteja picăturile despre care se știe că se răspândesc cel mai rapid, mai exact, atunci când respirăm, vorbim, cântăm”, au expicat aceștia.

Martin Bazant și John Bush, profesorii care au semnat studiul, subliniază că regula distanțării fizice, care încurajează oamenii să se îndepărteze social în public „nu are o bază științifică solidă”.

Cu toate acestea, studiul confirmă o idee nu suficient de mediatizată, conform căreia, „dacă un spațiu este ventilat corespunzător, acesta poate fi utilizat în siguranță chiar și la capacitate maximă”.

Un alt element fundamental dezvăluit de acest studiu, subliniază faptul că „distanța fizică oferă un fals sentiment de securitate, în timp ce contează timpul pe care oamenii îl petrec într-un loc închis”.  Autorii studiului au dezvăluit, de asemenea, „că multe spații au fost închise atunci când nu trebuia să fie”.

În cazul unui spațiu slab ventilat, atunci când oamenii respiră printr-o mască, picăturile tind să crească și să se răspândească în spațiul respectiv, riscul de contaminare fiind mult mai mare, potrivit beckershospitalreview.com .

În ciuda acestor descoperiri mai puțin încurajatoare, studiul insistă asupra purtării măștii în toate spațiile închise, acesta gest de protecție creând o barieră între persoanele care ar putea fi infectate și cele sănătoase.