Noul coronavirus se transmite de la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe. Acestea sunt datele alarmante ale unui studiu realizat recent de experții chinezi, care prezintă modul de răspândire a virusului.
Rezultatul unui studiu făcut pe pasagerii unui autocar care a călătorit în China pe data de 22 ianuarie, momentul „zero” pentru declanşarea virusului COVID-19, a fost făcut public de cercetătorul Hu Shixiong de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan. Astfel că, pasagerul infectat a urcat în mijlocul de transport fără să poarte mască de protecție, și în același timp, fără să știe că este purtător de coronavirus. Rezultatele analizelor au confirmat faptul că nu mai puțin de șapte persoane au fost infectate doar în timpul călătoriei (alți patru indivizi au fost depistați ulterior).
Deși autorităţile sfătuiau oamenii să păstreze o distanţă „sigură” de unu-doi metri, în plină epidemie internațională, oamenii de știință chinezi au descoperit că o persoană bolnavă îi poate infecta chiar și pe cei care se află la o distanţă de 4,5 metri. În plus, virusul are o rezistență de câteva zile pe suprafețe, mărind astfel riscul de infectare în rândul persoanelor care intră în contact cu ele iar apoi își ating fața.
Perioada de supraviețuire variază în funcție de temperatură și tipul de suprafețe. „Poate fi confirmat că într-un spaţiu închis, ventilat, distanţa de transmitere depăşeşte distanţa considerată sigură. Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie”, se arată în studiu.
Cercetătorii chinezi atrag atenția asupra faptului că noul coronavirus poate dăinui mai mult de cinci zile pe piele (faţă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpiraţie, salivă). Ei recomandă utilizarea măştilor de protecţie şi evitarea spaţiilor aglomerate.