Studentul român care a adus faimă țării în Europa. A câștigat cel mai important premiu în 2021
Fundaţia Schwarzkopf-Stiftung Junges Europa a decernat premiul ”Tânărul european al anului” pentru tineri activi în comunitate. România a câștigat pentru a doua oară acest trofeu.
Studentul Alexandru Manda a câştigat premiul „Tânărul european al anului 2021”
Alexandru Manda a câștigat premiul ”Tânărul european al anului 2021”. Până la această dată, România a mai câștigat acest trofeu în anul 2001, datorită Dacianei Oana Măilățescu. Constănțeanul Manda, în vârstă de 21 de ani, student în anul III la Facultatea de Drept din București, a aflat că este nominalizat de o rețea de asociații și organizații de tineret din Europa pentru a câștiga premiul Fundaţiei Schwarzkopf-Stiftung Junges.
„Unul dintre motivele principale pentru care am fost nominalizat este angajamentul civic de luptă pentru acces gratuit la o educaţie de calitate pentru toţi copiii, indiferent de mediul în care locuiesc, de veniturile părinţilor, etnie sau altele”, spune Alexandru Manda.
Tânărul este membru fondator al Asociației Elevilor din Constanța (AEC). Astfel a ajuns să se lupte în instanțe cu Radu Mazăre, primarul de atunci al municipiului, pentru dreptul elevilor de a avea gratuitate la transportul în comun. În prezent, el este senator al Universității din București, reprezentant al studenților și membru în Consiliul Director al Asociației Studenților în Drept și membru în Consiliul Facultății de Drept din București.
De asemenea, este managerul proiectului ”Școli Curate”, prin care a realizat harta națională a burselor școlare, document care a scos la lumină faptul că în 94,44% dintre localitățile din țara noastră nu se respectă legea privind acordarea burselor școlare, 70% dintre UAT-uri neacordând niciun fel de bursă, iar 24,44% acordă parțial aceste drepturi.
Despre noul său proiect
Manda a început în urmă cu câteva săptămâni un nou proiect, ”Acceleratorul de Implicare Civică pentru Tineri”, realizat tot în cadrul Societăţii Academice din România şi finanţat prin granturi norvegiene.
„Mergem, formăm şi mentorăm 24 de tineri lideri civici (16-24 de ani) din rural şi urbanul mic. Le vom oferi sprijin timp de un an de zile pentru a rezolva o problemă din comunitatea lor locală”, explică el.