Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului ”Matei Blaș”, a anunțat măsurile extreme impuse de starea de urgență. Românii vor putea fi testați inclusiv de medicii veterinari.
România a decretat, oficial, stare de urgență, ce permite autoritățile să ia o serie de măsuri pentru stoparea pandemiei de COVID-19. Instituțiile de învățământ rămân închise și, la acest moment, cele mai multe măsuri sunt pentru susținerea sistemului de sănătate. În prezent, America și Germania se luptă să obțină un vaccin pentru noul coronavirus, lucru care ar putea dura chiar și un an și jumătate. Eforturile Statelor nu par uriașe, din spusele lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Statele nu fac suficient pentru a identifica și testa fiecare caz potențial de COVID-19 și au tendința de a se axa pe măsurile de distanțare socială pentru a preveni răspândirea coronavirusului”, a criticat, luni, oficialul.
Între timp, și România încearcă. Despre stadiul în care ne aflăm a vorbit Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, astăzi, la Antena 3. Medicul a declarat că, în acest moment, sunt ”pe masă” 2.000 de teste pe zi, necesarul este acoperit, iar când se va trece în următoarea etapă a pandemiei numărul lor se va mări. Specialistul a declarat și că medicii veterinari vor putea face aceste teste, care vor fi validate de cineva de la Cetrul de Medicină Umană.
„Vorbim de o responsabilitate enormă la nivel național. Noi ne vedem de treaba noastră. Suntem conștienți că vom avea și mici erori, dar sperăm să fie derizorii. Suntem puțini, o mână de oameni, motiv pentru care sistemul de digitalizare trebuie să funcționeze foarte bine. Această pandemie doar grăbește procesul. Mergem în acest moment cu 2000 de teste pe zi în România și am acoperit până acum necesarul. Când vom trece în următoarea etapă a pandemiei, vom mări numărul testelor. Medicii veterinari vor putea face aceste teste, care vor fi validate de cineva de la Medicina Umană”, a spus medicul, la Antena 3.