Streinu-Cercel: ”Coronavirusul a început să aibă leac.” Ce măsuri de prevenție să luăm

de: Ștefan R. Apostol
26 02. 2020

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș” și membru al Grupului de Comunicare Strategică IGSU, a venit aseară, într-un interviu, cu noutăți în ceea ce privește actuala situație a crizei epidemiologice.

Streinu-Cercel: ”Coronavirusul a început să aibă leac.”

Aseară, la Știrile Kanal D de la ora 19.00, Profesorul Streinu-Cercel a încercat să-i liniștească pe români, spunându-le că trebuie să rămână calmi și să ducă o viață normală chiar și în eventualitatea în care coronavirusul ajunge pe teritoriul țării noastre.

”Oamenii ar trebui să ducă o viață normală chiar și în eventualitatea în care virus ar intra pe teritoriul României. Orice apariție de un nou microorganism într-o arie are o porțiune ascendentă, una de stagnare și apoi una de declin. Pe românește: nu e dracul așa de negru, că dacă ar fi, am fi toți loviți și nu am mai putea să stăm de vorbă acum într-un studiou de televiziune. Bolile se previn cu măsuri din partea autorităților, pe de o parte, și cu o atitudine civică responsabilă.”, a spus Streinu-Cercel.

Ce măsuri de prevenție să luăm

”Dacă facem o boală, nu sărim în stradă să ne ducem în autobuze, în aglomerație, la camerele de gardă. Ne autoizolăm la domiciliu, punem mâna pe telefon, vorbim cu medicul de familie, să stabilim o vizită la medicul de familie. Nu este un virus fără leac. A început să aibă leac. Nu avem niciun caz confirmat de infectare cu coronavirus în România.”, a mai spus Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel: ”Coronavirusul a început să aibă leac.” Ce măsuri de prevenție să luăm

În același context profesorul de la Institutul ”Matei Balș” a vorbit și despre italianul care a fost în România, spunând că riscul să fi fost contagios e foarte mic, având în vedere că boala s-a manifestat la două zile după ce a plecat din țară.

„Riscul de a transmite pe teritoriul României este foarte mic pentru că, fiind în perioada de incubație. Știm cu toții că această perioadă este de până la 14 zile. S-a aflat, într-adevăr pe teritoriul României în perioada de incubație, dar fără să aibă potențial de transmitere. Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei, ca atare riscul să fi fost contagios pe teritoriul României este foarte mic”, a spus, într-o intervenție telefonică la Digi 24, Streinu-Cercel.

Ministerul Afacerilor Externe informează că cetățeanul italian, de 71 de ani, infectat cu noul coronavirus și internat într-un spital din Rimini, a vizitat Craiova, în perioada 18-22 februarie. El a vizitat rudele soției sale, care este cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.

„Bărbatul are cetățenie italiană și, potrivit informațiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie. În această perioadă bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri. Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”, au transmis reprezentanții MAE, printr-un comunicat de presă remis, marți către Mediafax.

Reamintim că un cetăţean italian care vizitase recent România a fost diagnosticat marți cu coronavirus. Bărbatul, în vârstă de 71 de ani, este din Cattolica și este internat la un spital din Rimini. Publicația Il Resto del Carlino scrie că este vorba despre primul caz de coronavirus în provincia Rimini. Bărbatul s-a întors în Italia dintr-o călătorie în România weekendul trecut, tușea și era răcit, motiv pentru care a mers la urgența Spitalului Cattolica. Ulterior a fost dus la Rimini, unde testul a ieșit pozitiv. În total au fost înregistrate 23 de cazuri de infecţie până acum în regiunea Emilia-Romagna.