Streinu-Cercel, avertisment pentru toți românii. Ce măsuri s-au luat prea târziu și cât ar trebui să stăm în casă

"La 100.000 de români întorși din Spania, este posibil un scenariu cum e cel de acolo", spune Cercel

Medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, încearcă să acrediteze ideea că, pentru ca epidemia de Covid-19 să poată fi conținută, e nevoie ca oamenii să stea acasă două luni și jumătate.

„Trebuie să-i ținem sănătoși pe cei care debarasează gunoiul și alte categorii”

Streinu-Cercel a spus, într-o emisiune la Antena 3, că ideal ar fi ca oamenii să stea acasă 10 săptămâni, ceea ce nu ar garanta faptul că nu se mai îmbolnăvește nimeni.

„Gândiți-vă că în acest interval de timp noi avem obligația să-i tinem pe cei care se ocupă de debarasarea gunoiului activi, și nu îmbolnăviți. Ar trebui să tinem pe cei care sunt promovatori de sănătate activi și nu îmbolnăviți, pentru că vor fi cazuri care trebuie luate de acasă și duse la spital”, a spus medicul.

Potrivit lui Streinu-Cercel, problemele trebuie rezolvate punctual, iar cei care livrează servicii medicale trebuie să se asigure că virusul nu se va transmite într-un ritm alarmant. În plus, acesta a avertizat că scenariul Italia sau Spania poate fi reprodus ușor și la noi și că autoritățile au luat unele măsuri foarte târziu.

Streinu-Cercel crede că ar trebui să stăm acasă mult mai mult
Streinu-Cercel crede că ar trebui să stăm acasă mult mai mult

„Totul a fost făcut prea târziu”

El a punctat că România s-a trezit că ia măsuri în plină pandemie și că momentul testării a fost, de asemenea, târziu.

„În momentul de față, când știu că mi-au venit pe relația Spania peste 100 de mii de oameni în România, și că în Spania este ceea ce este, ce pot eu să-mi imaginez că voi avea pe teritoriul României decât ce este și în Spania?” (Adrian Streinu-Cercel)

De asemenea, medicul a punctat și faptul că zborurile pe relația cu Italia au fost suspendate prea târziu.

„Eu presupun că odată și odată se va întâmpla. E o decizie care nu-mi aparține, în schimb, din punct de vedere științific, lucrurile cam așa stau”, a spus Streinu Cercel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI