Strategia nebănuită a Elenei Udrea. Cum speră să scape de extrădare

de: Ștefan R. Apostol
17 05. 2022

Pe 10 mai a fost o zi extrem de importantă pentru Elena Udrea, în fața magistraților bulgari. După mai bine de 15 minute de vorbit, magistrații îi amânau decizia de extrădare în România. De cealaltă parte, autoritățile de la București au încercat să-i pună sub presiune pe magistrați. Decizia de amânare a fost anunțată până pe 18 mai, dată la care se va anunța hotărârea definitivă a bulgarilor. Dar, conform unor apropiați, se pare că asta a și fost strategia fostului politician.

Elena Udrea, încă un succes în fața magistraților bulgari

În urmă cu 7 zile, pe 10 mai, Elena Udrea era dusă la o nouă înfățișare în fața judecătorilor bulgari. Ziua, una extrem de importantă pentru Udrea, avea să se termine cu o nouă amânare a deciziei de extrădare, cerută insistent de autoritățile de la București.

Conform surselor Impact, Elena Udrea nu a avut nevoie decât de 15 minute pentr a-i convinge pe magistrații bulgari să amâne decizia. Motivul din spatele deciziei a fost lipsa avocatei bulgare în sala de judecată, despre care Elena Udrea le declara magistraților:

„Eu aș vrea să fie și avocata în sală. Nu am apucat să mai iau legătura cu ea, dar știu că are o comunicare cu cei din România și s-au transmis documente făcute de noi către CEDO și Curtea Europeană de Justiție”, a declarat Elena Udrea în fața completului de trei judecători.

Fostul politician a mizat pe aeastă strategie

Partea surprinzătoare a acestui întreg proces, spun analiștii, este că exact pe acest aspect s-a bazat Elena Udrea la înfățișarea din 10 mai. Strategia folosită, invocând lipsa avocatei, care a și dat roade, a fost punctul forte al ultimei înfățișări în fața magistraților.

În România, judecătorii doreau ca aceasta, prin video-conferință, să fie prezentă. Dar, din cauza unor probleme tehnice, cauza a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Acesta a fost un alt joc făcut de fostul ministru, având deja și o cerere trimisă către ÎCCJ, inclusiv de suspendare a executării sentinței de închisoare.

Deși dorea să nu compară nici în fața magistraților ÎCCJ, se pare că în acest caz lucrurile vor decurge precum au decis aceștia. Cu alte cuvinte, Elena Udrea nu mai poate amâna înfățișarea în fața magistraților ÎCCJ.

Surse apropiate spun că, prin avocații săi, Elena Udrea ar fi depus în Bulgaria, și o cerere de eliberare. Mâine este ziua decisivă. Este ziua în care magistrații bulgari vor fi nevoiți să dea o sentință definitivă, fie de eliberare, fie de extrădare.