Este știrea zilei de astăzi. Se dau 2.500 de lei de la stat pentru acești români, chiar dacă sunt acasă
Guvernul a aprobat, astăzi, un pachet de măsuri care vine în sprijinul angajatorilor și salariaților care întâmpină situații de diminuare a contractelor, implicit a cifrei de afaceri, iar, printre altele, pachetul vizează reducerea cu până la 50% a timpului de lucru al angajaților, cu acoperirea a jumătate din salariu de către angajator şi cu diferenţa de 75% de către stat, potrivit anunțului făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Mai multe detalii, în continuare.
Pachet de măsuri de 2,5 miliarde de lei
Aceste măsuri se vor aplica începând cu data de 31 decembrie 2020, impactul bugetar pentru acest pachet fiind estimat la 2,5 miliarde de lei.
„Un nou pachet de măsuri pe care l-am discutat în şedinţa de azi este un pachet de măsuri care se adresează angajaţilor şi angajatorilor care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor, respectiv a cifrei de afaceri. Sunt oameni care îşi continuă activitatea, care se confruntă cu dificultăţi, dar care sunt determinaţi să meargă mai departe şi le mulţumim pentru acest lucru.
În acest context în care încă economia îşi revine treptat, dar nu este la nivelul pe care îl avea – cum este şi de aşteptat – înaintea stării de urgenţă, Guvernul a adoptat această Ordonanţă de Urgenţă care se referă la următoarele aspecte: în primul rând sprijină angajatorii care sunt în situaţia de a flexibiliza programul de muncă al angajaţilor, în sensul în care îi sprijină pe angajatori să poată face acest lucru cu un aport din partea statului“, a declarat ministrul Muncii.
De asemenea, reprezentanta ministerului a anunțat că Executivul va acorda, prin intermediul angajatorului, 2.500 de lei pentru fiecare salariat care a lucrat în regim de telemuncă în perioada în care România se afla sub stare de urgență.
Timpul de lucru se va înjumătăți
Totodată, Violeta Alexandru a mai precizat că programul de lucru al unui angajat se poate reduce cu până la jumătate, după cum prevede contractul.
„E vorba despre reducerea timpului de lucru cu până la 50% din acesta, iar statul urmează să plătească diferenţa faţă de salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate“, a spus Alexandru.
Ministrul a mai adăugat că: „sumele se plătesc prin sistem de rambursare, prin acelaşi mecanism pe care l-am folosit şi cu prilejul şomajului tehnic, adică prin Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă“.