Suntem la aproape un an și jumătate de la declanșarea pandemiei. Cele mai bune și mai proaste locuri din epoca Covid-19 sunt definite din ce în ce mai mult printr-un singur lucru, spun cei de la Bloomberg, și anume normalizarea. În topul alcătuit de celebra publicație România ocupă un binemeritat loc 20.
Cea mai mare acțiune de vaccinare din istorie le permite țărilor să elimine purtatul măștii. În același timp să relaxeze restricțiile și să demonteze restricțiile de la frontieră. În opinia celor de Bloomberg toate aceste demersuri fac ca amploarea redeschiderii să fie cheia calității vieții.
Scăderea cazurilor și deceselor a fost primordială, alături de asigurarea unui sistem de sănătate bine pus la punct. Acum, abilitatea de a întoarce în mod esențial ceasul și de a reveni la timpurile pre-pandemice are o semnificație și mai mare, mai sunt de părere analiștii.
Elementul central este deschiderea unei economii către lume și de aceea s-a luat în calcul un nou element, și anume deschiderea progresului realizat de statele lumii. Datele au fost publicate în „Clasamentul Covid Resilience” realizat de cei de la Bloomberg.
Clasamentul publicației a luat în calcul ușurința de a intra și ieși dintr-o țară, alături de celelalte 10 măsuri care urmăresc ratele mortalității până la numărul de infecții, libertatea de mișcare și creșterea economică. Conform clasamentului, SUA este acum numărul 1, cu lansarea rapidă și expansivă a vaccinului.
Țările europene precum Elveția, Franța și Spania sunt în top 10, deoarece își deschid frontierele pentru turiștii vaccinați, în timp ce spitalizările scad datorită vaccinării. Printre aceste țări se regăsește și România, pe locul 20, fiind una din țările europene cu cea mai rapidă recuperare, mai spun cei de la Bloomberg.
Topul vine să contrazică discursurile de până acum ale liderilor AUR și ale ex-senatorului AUR, Diana Șoșoacă. Conform acestora, România are cele mai restrictive măsuri impuse de autorități. Topul realizat de Bloomberg vine să demonstreze că realitatea este cu totul alta.
Anul acesta, începând cu 1 iunie, Guvernul a început relaxarea măsurilor restrictive impuse încă de anul trecut. La începutul lunii agusut, dacă se menține acest trend, Guvernul Cîțu și-a propus relaxarea totală a restricțiilor impuse.
În acest moment restaurantele din România sunt pline de clienți, nu mai sunt necesare măștile, cel puțin nu pe terase, pentru persoanele vaccinate și românii pleacă din nou în vacanță, încurajați de o rată de vaccinare ridicată.
România trece printr-o perioadă de relaxare și scădere a incidenței ratei de infectare, în timp ce părți ale lumii dezvoltate duc lipsă de vaccinuri, aprovizionarea este strânsă și, în unele cazuri, inexistentă în zone precum America Latină, Africa și Asia de Sud-Est.
Având în vedere că infecțiile continuă să cească în aceste zone, restricțiile încă în vigoare și lansările șovăielnice ale vaccinării, pun Argentina pe ultimul loc din cele 53 de economii, iar Filipine, Malaezia și India completează ultimele patru locuri