Știi cât trebuie să dormi în fiecare noapte? Ce au descoperit cercetătorii
Somnul este un factor foarte important pentru organism, dar mai ales pentru creier. Lipsa lui în mod repetat ne poate cauza. Pentru cei care își impun ca de azi să se ocupe îndeaproape de acest aspect, trebuie să știe în primul rând că numărul de ore de somn variază de la bărbați la femei și este influențat de vârstă. Tu știi cât trebuie să dormi?
Somnul dulce, mult aduce. Cât trebuie să dormi în fiecare noapte?
Copiii dorm cel mai mult, iar adulții cel mai puțin
Bebelușii sub trei luni ar trebui să doarmă cel mai mult, adică între 14 și 17 ore pe zi. Până la vârsta de 15 luni, numărul orelor de somn pe zi scade până la 15. Pe măsură ce se dezvoltă și devin mai activi, copiii până la 2 ani petrec din ce în ce mai puțin timp în lumea viselor, adică 14 ore pe zi. Micuții până în 5 ani trebuie să doarmă în medie 13 ore pe zi, în timp ce cei de 13 ani pot să se odihnească 11 ore pe zi, iar adolescenții 9-10 ore pe zi.
Tinerii între 18 și 25 de ani au nevoie în medie de 7-9 ore de somn pe zi. De altfel, studiile arată că până la vârsta de 64 de ani nu mai avem nevoie de mai mult de 7-8 ore de somn zilnic.
Unul din trei oameni suferă de tulburări ale somnului
La nivel mondial, unul din trei oameni suferă de tulburări ale somnului. Și poate că mulți ar dormi, dar nu au timp, acesta fiind unul dintre principalele argumente ale omului modern.
„Lipsa de somn poate să ducă iniţial la anxietate, atacuri de panică, şi, dacă este o perioadă mai lungă, poate să ducă la depresie, sau poate să fie simptom al depresiei”, spune psihologul Karen Rosner.
„De cele mai multe ori, partenerul de fapt realizează că celalalt sforăie, eventual că are pauze de respiraţie în timpul somnului, şi atunci orientăm diagnosticul către apnee, sindrom de apnee în somn”, completează medicul somnolog Oana Claudiu Deleanu.
Lipsa odihnei afectează copiii
De vină pentru ora târzie de culcare sunt și telefoanele, televizoarele și calculatoarele. Pentru că nu dorm cât ar trebui, micuții riscă să sufere de boli de inimă, diabet sau să devină obezi, spun pediatrii. De asemenea, le este afectată atenția, concentrarea și le scade imunitatea. Medicii spun că somnul este la fel de important ca respirația și alimentația.
„Amânarea a câteva minute pentru momentul de somn, căci toți am auzit replica – mai lasă-mă câteva minute la desene – practic, în timp, într-o săptămână, o lună, produse o deprivare importantă a numărului de ore pe care un copil ar trebui să-l doarmă”, explică doctorul Mihaela Oraș, medic primar pediatru.