În România, până în anul 2006, era ilegal să îți înșeli partenerul de viață. Pedeapsa era drastică. Se aplica sancțiunea cu închisoarea. Ce stabilea legislația românească la vremea respectivă.
A descoperi că partenerul tău de viață a comis adulter poate să îți distrugă mariajul. Mulți nu reușesc, în ciuda eforturilor, să înțeleagă motivul pentru care s-a recurs la infidelitate și rămân cu numeroase întrebări privind starea emoțională a soțiului sau a soției.
Înainte de anul 2006, în România, astfel de cazuri puteau fi rezolvate mult mai simplu. Legea de la vremea respectivă stabilea, în Codul Penal, ca adulterul să fie pedepsit cu închisoarea.
„Fapta persoanei căsătorite de a avea relații sexuale afară de căsătorie se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a soțului nevinovat”, arăta articolul 304 din Codul Penal.
Legea din România se referea la adulter ca fiind o faptă specifică unuia dintre următoarele două cazuri: un bărbat căsătorit întreține relații sexuale cu o altă femeie decât soția sa sau o femeie căsătorită întreține relații sexuale cu un bărbat, altul decât soțul ei.
Sub forma unei paranteze, amintim că, în unele state, în mod surprinzător, a avea o relație extraconjugală fără relații sexuale sau a avea relații sexuale cu o persoană de același sex nu era faptă încadrată drept adulter.
Revenind, infidelitatea partenerului de viață, înainte de anul 2006, era ilegală și avea consecințe serioase. Totuși, trebuie menționat că legea era aplicată doar în rare cazuri și, de cele mai multe ori, soții care aflau că au fost înșelați nu apelau la instanță pentru a-și rezolva disputele conjugale.
De cele mai multe ori, adulterul nu era sancționat penal, ci unele persoane dădeau divorț direct. În cele mai fericite cazuri, disputele se rezolvau în mediul familial, între partenerii de viață. Exista însă, o bază legală pentru a considera infidelitatea intimă o infracțiune.
În mediul online a fost efectuat un sondaj atipic, în care românii au fost întrebați dacă și-ar dori ca reglementarea să fie în vigoare și astăzi. Răspunsurile expuse pe platformele sociale i-au luat pe unii prin surprindere. O parte dintre reacțiile utilizatorilor online le redăm în continuare.
„Amendă plus bătaie”/ „Da!”/ „Femeie sunt de acord, când oricum ele înșală mai mult”/ „E valabil și în cazul femeilor”/ „Problema e că, acum, (adulterul – n.r.) e legal”/ „Au interzis ce e în sângele omului, deoarece au știut că se poate abține foarte greu și ar fi putut duce la dezbinarea familiei”, sunt câteva dintre mesajele publicate în mediul online.