Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbușit. Când fusese plantat și cum a fost botezat

Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbușit. Când fusese plantat și cum a fost botezat
Stejarul plantat de Arsenie Boca s-a prăbușit. Localnicii nu găsesc nicio explicație

Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbușit din senin. Copacul are o însemnătate uriașă pentru credincioși și are un istoric incredibil. Când a fost plantat și cum a fost botezat acesta? Localnicii nu înțeleg cum s-a putut întâmpla acest lucru.

Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbușit: copacul a picat din senin

Stejarul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului Brad s-a prăbușit din senin după aproape un secol. Acesta era un simbol important al locurilor și mulți credincioși veneau să vadă mândrul copac plantat de mâinile starețului Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Copacul se afla în curtea liceului ‘Avram Iancu’ din Brad și a picat vineri, 10 decembrie. Acesta era uscat deja de ani buni, dar era păstrat în amintirea teologului. Autoritățile nu vor renunța atât de ușor la simbolul localnicilor și vor să dea o altă întrebuințare lemnului care să amintească de călugăr.

Decizia autorităților

„Intenţia conducerii liceului, a administraţiei publice locale în colaborare cu biserica şi a unui grup de credincioşi este de a se confecţiona din lemnul recuperat cel puţin doua troite, care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop şi una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, spune Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Arsenie Boca a purtat numele de Zian înainte de a fi hirotonit. Acesta s-a născut în satul Vața de Sus și a urmat cursurile liceului din Brad. El a plantat stejarul căzut recent chiar în anul în care a fost șef de promoție. Un fost coleg de clasă și-a amintit cum au fost acele vremuri și a detaliat de ce copacul a fost denumit ‘gorunul lui Zian’.

„Simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii”

„Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piaţa oraşului, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei, intrat în tradiţia poporului român.

Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă opreşte: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul». M-am uitat cu ciudă la diriginte şi cu aceeaşi ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului.

Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropeşte cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele, şeful promoţiei de absolvenţi a liceului. El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii, al înălţimii idealului spiritual”, relata preotul Boldor, conform adevărul.ro.