Domnul Țării Moldovei nu se semna niciodată pe actele oficiale. Gurile rele din vremea aceea spuneau că nu știe să scrie, astfel că nu se semna pentru a evita să le arate oamenilor că nu știe carte.
Ștefan al III-lea, așa cum a fost numit de istorici, s-a născut prin anii 1438-1440, în Borzești, actualmente județul Bacău. Acesta a fost nepotul lui Alexandru cel Bun și fiu al lui Bogdan al II-lea și al Oltei din dinastia Mușatinilor. Ștefan cel Mare a urcat pe tronul domnesc de la Suceava pe data de 12 aprilie 1457.
„Cinstit şi harnic, răbdător fără să uite şi viteaz fără cruzime/ strașnic în mânie şi senin în iertare, răspicat şi cu măsură/ în grai, gospodar şi iubitor al lucrărilor frumoase/ fără nici o trufie în faptele sale, care, se pare că/ vin pintr-însul de aiurea şi de mai sus”
-Nicolae Iorga, istoric român (1871-1940)-
Domnul Țării Moldovei a fost ajutat de Vlad Țepeș și a domnit 47 de ani, două luni și trei săptămâni. Ei bine, niciun document care a fost înfăptuit în anii săi de domnie nu avea semnătura sa. Acesta dădea doar indicații care erau notate cu mare grijă de dregătorii de la curte. Potrivit tradițiilor medievale, Ștefan cel Mare făcea parte din tagma luptătorilor, astfel că de scris se ocupau diecii, care erau considerați meseriași în rândul celor care munceau.
1. Steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare a fost creat de liturgici, între 1 ianuarie și 11 aprilie 1500.
2. Vestigiul are brodată imaginea Sfântului Gheorghe
3. Steagul a fost ținut pentru mulți ani de către călugări pe Muntele Athos.
4. Valoarea steagului domnitorului Ștefan cel Mare a fost estimată la 7,5 milioane de euro.
6. Pe una dintre fețele steagului este inscricționată rugăciunea personală concepută de Ștefan cel Mare. „O răbdătorule de patimi și purtătorule de biruință, Mare Gheorghe, întru necazuri și năpaste iute mijlocitorule și fierbinte ajutătorule, celor întristați bucurie nespusă, primește de la noi această rugăciune, a smeritului tău rob, a Domnului Ioan Ștefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovenești, păzește-l pe el nevătămat în veacul acesta și în cel ce vas ă fie, prin rugăciunile noastre ale închinătorilor tăi, ca să te slăvim în veci, amin. Și s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui 43.”